Asko|Schönberg en Reinbert de Leeuw

Klassiek

ZaterdagMatinee ****

We hebben al een en ander gevierd rond Louis Andriessen, onlangs nog in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens twee avonden waarop een aantal van zijn werken werd uitgevoerd. Maar nu nadert zijn verjaardag toch echt: 6 juni wordt de componist vijfenzeventig jaar. Dus feestten we nog even door, in het Concertgebouw.

Mede in opdracht van de ZaterdagMatinee leverde hij het slagwerkconcert 'Tapdance' af, een Andriessen met een milde toets, in première gebracht door slagwerker Colin Currie, voor wie het stuk gecomponeerd is. Altijd een goed idee om deze Brit te kiezen, hij is wendbaar in zijn optreden en kan op zijn instrumenten een intelligent verhaal vertellen. Andriessen plaatste tapdansklikkerdeklak naast een standvastige marimbatoon en sobere noten voor de pauk.

We slopen behoedzaam de muziek binnen, samen met het Asko|Schönberg, een basgitaar in de gelederen, en Andriessens 'buddy' Reinbert de Leeuw. Onderweg waren daar jazzy lijntjes, speelse motieven, eindigend op een voor een jarige wat weemoedige toon, zij het wel een bijzonder stijlvolle.

Dapper van Reza Namavar (1980) om naast Andriessen - een van zijn leraren - het concert te openen met eveneens een wereldpremière: 'Versnelheijdsbinderh' (geen tikfout). Namavar viel met de deur in huis, zette knetterharde akkoorden in, een knipoog naar het clowneske, een ratel en een sirene. Allemaal ruige fantasieën en verwijzingen naar andere muzikale idiomen, boeiend ook, maar een beetje lang om de werking van de vondsten intact te houden.

Twee Nederlanders en twee Amerikanen op het programma. 'Eight lines' van Steve Reich is muziek om te ondergaan. En daar zette het ensemble toe aan met het gebrom van versterkte basklarinet en cello. Onder leiding van De Leeuw kwam de doorgaande trein met een zweem van zachtmoedigheid in beweging.

Ook bij Adams was gekozen voor een werk uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In diens 'Grand pianola music' werden - met dank aan de zangers van VocaalLAB en de pianisten Pauline Post en Gerard Bouwhuis - hypnose en kunstige kitsch glansrijk tot leven gewekt.

Terugluisteren: radio.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden