Filmrecensie‘Ask Dr. Ruth’

‘Ask Dr. Ruth’: de sekstherapeut die de wereld veranderde

Ask Dr. Ruth vertelt het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer (91), die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie. Beeld
Ask Dr. Ruth vertelt het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer (91), die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie.

Ask Dr. Ruth
Regie: Ryan White
★★★☆☆

‘Ask Dr. Ruth’ vertelt het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer (91), die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie.

Als je gewend bent aan wat er in 2019 op tv gebeurt, is het misschien lastig voor te stellen. Maar het is nog niet zo lang geleden dat een golf van stuiptrekkingen over het land trok als iemand in de media het woord ‘vagina’ in de mond nam of voorzichtig iets opperde over ‘premature ejaculatie’. En met iemand bedoelen we natuurlijk Dr. Ruth Westheimer, ‘s werelds bekendste sekstherapeut en het 91-jarige middelpunt van de documentaire ‘Ask Dr. Ruth’.

De overigens conventionele documentaire is een klein eerbetoon aan een bewogen leven en aan een vrouw die met haar seksuele adviezen voor veel mensen van beslissende invloed is geweest. Geboren in Duitsland in 1928 als Karola Siegel, werd ze op tienjarige leeftijd door haar moeder en grootmoeder naar Zwitserland gestuurd vanwege het oprukkende rechts-extremisme. De nazi’s hadden haar vader toen al in een kamp gestopt. In 1945 belandde ze in Israël en besloot ze haar middelste naam Ruth te gaan gebruiken, haar oude naam klonk te Duits. Daar trainde ze als scherpschutter. Nadat ze een bomaanslag had overleefd, ging ze in Parijs studeren en vertrok later naar Amerika. Haar vader stierf in Auschwitz, haar moeder is ook door nazi’s vermoord maar niemand weet waar en wanneer.

In 1981 veranderde haar leven, zoals ze zelf zegt. In een radioprogramma in New York bleek ze een instant succes toen ze eerst als gast en later als presentator over seksuele problemen kwam praten. Ze kreeg de bijnamen ‘oma Freud’ en – iets minder vleiend vanwege haar bescheiden lengte – ‘de vrolijke sekskabouter’. Hoe dan ook, een eigen tv-show volgde en haar programma ging de wereld over. Wat misschien zeker in Europa onderbelicht is gebleven, is haar niet-aflatende pleidooi voor gelijkheid, ongeacht iemands seksuele voorkeur. ‘U hebt mijn leven gered’, krijgt ze nog steeds regelmatig te horen.

De documentaire doet een voorzichtige poging iets van haar psychologie bloot te leggen, iets te verklaren van haar tomeloze energie en nog steeds overvolle agenda. Het is haar overlevingsmechanisme, zegt een van haar kinderen. De pijn van een tienjarige die haar ouders nooit meer terug heeft gezien, is te groot om te voelen. Die had haar kapot gemaakt.

Lees ook:

Bij seksuologe Mària Schopman (1943-2018) stortte je direct je hart uit

In haar beschaafde dictie gaf seksuologe Mària Schopman mensen onomwonden antwoorden op gevoelige vragen over seks en relaties. Niets vond ze gek. Als kind leerde ze na de scheiding van haar ouders hoeveel pijn oordelen konden doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden