Asielzoekerscentrum Geldermalsen van tafel

Inwoners van van Geldermalsen protesteerden vorige week tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Beeld anp
Inwoners van van Geldermalsen protesteerden vorige week tegen de komst van het asielzoekerscentrum.Beeld anp

In Geldermalsen komt voorlopig geen asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen, heeft burgemeester Miranda de Vries vandaag gezegd. "Het voorstel is van tafel."

redactie

Geldermalsen blijft wel 'de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen'. "Maar hoe en wanneer komt later", aldus de burgemeester.

Een inspraakavond in Geldermalsen over de komst van het asielzoekerscentrum liep vorige week uit de hand. Veertien relschoppers werden gearresteerd, de gemeentevergadering werd onderbroken en de raadszaal ontruimd.

"De snelheid en omvang waarmee we dit wilden realiseren heeft veel weerstand en polarisatie opgeroepen", zei burgemeester De Vries tijdens een persconferentie. "Dat was een inschattingsfout. Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer. De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door een deur kunnen als gemeenschap."

Mikpunt van woede
De Vries (PvdA) werd vorige week het mikpunt van woede in het Gelderlandse dorp. "Zoveel geweld, daar hield niemand rekening mee", zei de burgemeester afgelopen weekend in een interview met Trouw. "Over het geweld zelf kan ik kort zijn: het enige dat hier past is afkeuring."

Wel zei de burgemeester begrip te hebben voor de 'vragen en zorgen' van inwoners. "Mensen zijn bezorgd over praktische dingen. De waarde van hun huis of bedrijf. De veiligheid. De feiten zeggen: een gemeente wordt niet onveiliger door de komst van asielzoekers. Maar daarmee is de bezorgdheid nog niet weg."

Die zorgen komen voor een groot deel voort uit het debat in de samenleving, denkt De Vries. "Dat is echt heel ongemakkelijk aan het worden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden