Asielzoekerscentra zijn te kindonvriendelijk

Beeld AFP

Asielzoekersgezinnen krijgen twee jaar lang een coach en hoeven niet steeds te verhuizen.

Nederland heeft dringend behoefte aan kindvriendelijke asielzoekerscentra waar kinderrechten worden gewaarborgd, stellen enkele kinderorganisaties. Daarom beginnen ze begin volgend jaar met de Nieuwe Opvang Asielzoekers (NOA), een proef waarbij asielzoekersgezinnen 'kinderproof' worden opgevangen.


Op dit moment gaan gezinnen evenals andere asielzoekers naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat verantwoordelijk is voor de plaatsing en opvang van asielzoekers, totdat over hun aanvraag is beslist. Ondanks enkele kritische rapporten voldoen de leefomstandigheden van vreemdelingenkinderen in deze asielzoekerscentra nog steeds niet aan het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat constateren organisaties als Unicef Nederland en Defence for Children.


Zo concludeerde Unicef drie jaar geleden al in een rapport dat de opvang 'niet kindvriendelijk en zelfs schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen'. Volgens auteur Karin Kloosterboer worden vreemdelingenkinderen in Nederland allereerst als vreemdeling behandeld, en dan pas als kind. "Kinderrechten bestaan alleen voor 'eigen' kinderen", weet Kloosterboer, die vanavond te gast is in het tv-programma 'Spraakmakende Zaken' om te praten over de NOA-pilot.


Hoewel het ministerie sinds het uitkomen van het rapport 'grote stappen' heeft gezet om de situatie van kinderen te verbeteren, duurt de procedure nog steeds te lang, evenals het verblijf in het azc. Een ander knelpunt vormen de vele verhuizingen, waardoor kinderen zich moeilijk kunnen hechten.


Vandaar dat de Opvoedpoli - een door het ministerie erkende AWBZGGZ-instelling - nu met een plan is gekomen, dat wordt ondersteund door de initiatiefgroep NOA (Defence for Children, Unicef Nederland én Opvoedpoli). Het idee is om vanaf volgend jaar een experiment te starten waarbij veertig gezinnen gedurende twee jaar op een kindvriendelijke manier worden opgevangen. Dat betekent dat gezinnen bij binnenkomst een coach krijgen toegewezen die ze tot het einde van hun procedure helpt en bijstaat bij het vinden van school, (vrijwilligers)werk, en hobby's. De gezinnen wonen tijdens hun procedure maar op één adres, en hoeven dus niet steeds van school en vrienden te wisselen.


Het is nog de vraag of het ministerie van binnenlandse zaken mee zal werken. Minister Leers (asiel) lijkt er in ieder geval voor open te staan. Volgens zijn woordvoerster heeft hij de organisaties aangemoedigd aan de slag te gaan, maar is het aan een volgend kabinet of er ook geld voor wordt vrijgemaakt. Nu kost een asielzoeker bijna 22.000 euro per jaar. Volgens pedagoog Linda Bijl van de Opvoedpoli, die het experiment gaat opzetten, kan dat voor 5000 euro minder. Mocht de nieuwe minister van asielzaken er desalniettemin niets in zien, hoeft dat geen einde experiment te betekenen.


Het Ikon-programma 'Spraakmakende Zaken' besteedt vanavond aandacht aan de kwestie van kinderen in asielzoekerscentra. 21.15 uur, Nederland 2.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden