Asielzoekers welkom, maar niet zoveel en niet op deze plek

MAAIKE VAN HOUTEN EN THIJS BENTVELZEN

De facebookpagina tegen de bouw van een asielzoekerscentrum in Balk is gesloten, maar er is niemand die het beheer wil overnemen. "Want als je bezwaren hebt tegen een asielzoekerscentrum, dan krijg je al gauw het stempel racist", zegt Wietske Kornet, een van de circa 3800 inwoners van het Friese dorpje. Zelf is ze best voor opvang van vluchtelingen, maar niet zoveel en niet op de plek die de gemeente heeft uitgekozen.

Met enige regelmaat wordt onderzocht hoe Nederlanders denken over de komst van vluchtelingen naar ons land. Gisteren nog, meldde onderzoeksbureau Kaleidos Research op basis van een enquête onder ruim duizend mensen, dat de helft van de Nederlanders migranten wil toelaten die een veilige verblijfplaats nodig hebben.

Maar de andere helft wil dat dus niet. Tegenstanders roeren zich op sociale media, protest klinkt er ook als een gemeentebestuur een azc wil opzetten. Wat zijn de argumenten?

In de eerste plaats: niemand is tegen vluchtelingen. Maar .... in Balk komt het asielzoekerscentrum vlak naast de boerderij van de gebroeders De Winter, er zit maar een slootje tussen. "Wat moet dat naast het bedrijf", zegt mevrouw De Winter namens het familiebedrijf. "Er komen 500 mensen, dat zorgt voor drukte rond de stallen, en daar wordt het vee onrustig van." Als er een school was gepland, of een groot kantoor, dan had het bedrijf ook protest aangetekend, bezweert ze. Het bedrijf heeft een advocaat ingeschakeld en procedeert tegen het besluit van de gemeente.

Wietske Kornet kan zich dat goed indenken. Het huis van haar ouders, vlakbij de bewuste plek, staat te koop, en al lang. "Ik wil niet zeggen dat dat alleen door dat azc komt, maar niemand zit te wachten op zo'n centrum voor zijn huis", weet de Friezin. Kornet is ook bang dat ouders hun kinderen voortaan uit de disco moeten ophalen. "Omdat je ze alleen niet vertrouwt", zegt ze. "De gemeente kan zeggen wat ze wil, maar het gevoel van veiligheid is weg. Niet alleen bij Balksters, maar bij veel Nederlanders."

Minder asielzoekers en op een andere plek, dat is volgens de tegenstanders de oplossing voor Balk. Ze verwijten de gemeente niet te willen luisteren naar hun alternatieven.

Eenzelfde klacht komt uit Zeewolde, 22000 inwoners, waar 900 tot 1500 asielzoekers zijn voorzien. PVV-leider Geert Wilders krijgt daar vanavond bij de raadsvergadering spreektijd. Een andere spreker is Sipke Veenstra, die anders dan Wilders wél in Zeewolde woont. Veenstra spreekt namens een aantal ondernemers. "Zij kunnen zich niet permitteren in de openbaarheid te zeggen wat ze vinden, want dan neemt de gemeente represailles." Welke? "Dat weet u zelf wel."

Het azc komt nu volgens Veenstra op de slechtste plek die je kan bedenken, naast een gebouw waar nu vooral Polen zitten. "Dat is niet verstandig, twee etnische minderheden naast elkaar, met alleen een hek ertussen", denkt Veenstra, die ook vermoedt dat het allemaal een kwestie is van geld: zowel de eigenaar van het 'Polenhotel' als de gemeente zouden louter verdienen aan de vluchtelingen.

Net als in Balk, verwijten de tegenstanders in Zeewolde de gemeente zich doof te houden voor kritiek van de bevolking, maar ook voor alternatieven. In Zeewolde ziet Veenstra een braakliggend terrein, dat ook nog eens dichter bij het centrum ligt.

"Met een duurzame plek en kleinere aantallen, zijn de inwoners van Zeewolde best bereid de mensen op te vangen. Nu kalft het draagvlak af, en creëert de gemeente weerstand."

undefined

Opvangplekken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden