Asielzoekers Vluchtgarage hebben stadhuis verlaten

Agenten tijdens de ontruiming de gekraakte parkeergarage de Vluchtgarage in Amsterdam Zuid Oost.Beeld anp

De vluchtelingen die vanmiddag het stadhuis kort bezet hielden, zijn op last van de politie vertrokken. Ze wilden graag in gesprek met burgemeester Eberhad van der Laan om te praten over hun situatie. Waar de asielzoekers nu naartoe gaan, is niet bekend.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder heeft Van der Laan een afspraak buiten de stad. 'De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.'

De vluchtelingen stellen dat die geregelde opvang alleen 's nachts is, en dat ze overdag op straat moeten zwerven. Ze zijn van plan te blijven tot er een oplossing is, maar de gemeente heeft aangegeven al veel te hebben gedaan. De deuren van het stadhuis gaan eind van de middag zoals gebruikelijk echter dicht en dan moeten ze eruit zijn.

'De asielzoekers moeten weg omdat het stadhuis een publieke ruimte betreft', meldt Volkskrantverslaggever Harmen Bockma. Vanmiddag drongen de vluchtelingen het stadhuis binnen. Ze wilden een gesprek met de burgemeester over hun situatie.

Opstootjes
De asielzoekers verlieten eerder vanochtend zonder problemen de oude parkeergarage. Toen ze vervolgens de wijk introkken, ontstonden enkele opstootjes en keerden enkelen zich tegen de politie.

Dat gebeurde nadat de politie twee mensen arresteerde, de ene voor het om zich heen slaan met een stok en de ander voor het bedreigen van media met een mes.

Blokkeren
De asielzoekers blokkeerden daarop de Bijlmerdreef door midden op de weg te gaan zitten. Ze gingen woedend verhaal halen bij de politie en zochten de confrontatie. Dat leidde tot nog een arrestatie, omdat een man een agent tegen het hoofd sloeg. Die raakte lichtgewond. Eerder op de ochtend was er al een ruzie tussen enkele asielzoekers bij de Vluchtgarage.

Nadat de gemoederen waren gesust, trok de groep van enkele tientallen personen verder. Ze zijn op weg naar het stadhuis in Amsterdam en zijn niet van plan een nieuw pand te kraken. 'Ze staan nu op straat en willen dat laten zien', zei een woordvoerster.

Opgefokt
Volgens Volkskrantverslaggever Harmen Bockma was er eerder vandaag korte tijd sprake van een opgefokte sfeer. 'De ontruimde asielzoekers liepen op straat en werden achtervolgd door de ME. Op dit moment loopt de groep in een mars naar de Stopera, om een demonstratie te houden.'

In de Vluchtgarage bivakkeerden tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente.

'Een lapmiddel', vinden de asielzoekers, verenigd in We Are Here. 'Het is alleen nachtopvang, dus overdag moeten we op straat zwerven.' Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun thuisland, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Kraken
'Iedereen is hier de kluts kwijt', zegt een woordvoerster. De groep, vooral mannen, is niet van plan om weer naar een nieuw te kraken pand te zoeken. Waar ze naartoe gaan, weten ze niet.

Volgens de burgemeester is er overleg met andere gemeenten als meer vluchtelingen zich aanmelden. 'Dat overleg verloopt goed. Iedereen zal opvang kunnen krijgen.'

Vonnis
Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat de gekraakte parkeergarage mag worden ontruimd. Het hof week met het vonnis af van het oordeel van de rechtbank, die eerder besloot dat de bewoners van het pand niet voor 1 mei hoefden te vertrekken. Amsterdam wil de garage slopen omdat het een grote kostenpost is voor de gemeente. Van der Laan zei dat de uitgeprocedeerde asielzoekers elk één kubieke meter opslagruimte krijgen voor hun spullen.

De stoet loopt langs de kade op de Weesperzijde richting het centrum van Amsterdam.Beeld Harmen Bockma
Een van de bewoners van de Vluchtgarage blokkeert het verkeer.Beeld anp
Een van de bewoners van de Vluchtgarage blokkeert het verkeer.Beeld anp
Bewoners van de Vluchtgarage gaan in discussie met agenten.Beeld anp
Agenten betraden vanochtend de Vluchtgarage.Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden