Asielzoekers niet crimineel Sallandse korpschef krijgt toch steun na omstreden uitspraak

DEVENTER - Korpschef A. Godlieb van de politie Salland heeft met zijn uitspraken over vermeend crimineel gedrag van asielzoekers applaus en kritiek geoogst. Een woordvoerder van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk doet de uitspraken af als “flauwekul”, maar Godliebs superieuren en de plaatselijke bevolking van Schalkhaar onderschrijven de woorden van de politiechef.

Zoals Trouw gisteren meldde, zei Godlieb in een interview met het Deventer Dagblad, dat vijf tot tien procent van “alle asielzoekers” misbruik maakt van de asielwetgeving. De beoogde groep zou tijdelijke opvangcentra (TOC's) gebruiken als uitvalsbasis voor criminele activiteiten en op het moment dat de grond hen te heet onder de voeten wordt, vertrekken naar een ander opvangcentrum. De politiebaas baseert die mening op gebeurtenissen in het tijdelijke opvangcentrum De Westenberg in Schalkhaar.

In en rond Schalkhaar is volgens de politie sprake van een toename van de criminaliteit. Onlangs werd er een inval gedaan in TOC De Westenberg, nadat omwonenden bij herhaling hadden gezien dat er waarschijnlijk van diefstal afkomstige goederen over de omheining werden gegooid en vervolgens in auto's werden afgevoerd.

Bij de inval werd een partij gesloten spijkerbroeken gevonden, terwijl een aantal lieden er slechts gekleed in ondergoed vandoor ging. Het zou hier volgens Godlieb zijn gegaan om illegalen, die in opvangcentra onderduiken bij landgenoten. In De Westenberg spitsten de problemen zich overigens toe op een groep Roemeense vluchtelingen.

Godliebs superieuren hebben zich in een verklaring achter de korpschef van Salland geschaard. De korpsleiding van de Regiopolitie IJsseland onderschrijft dat het zogeheten 'TOC-hoppen' een probleem is en dat de bevolking van Schalkhaar overlast ondervindt van de bewoners van het opvangcentrum.

Woordvoerster H. Halfweg van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) doet beweringen over het op grote schaal heen en weer pendelen tussen opvangcentra door criminele asielzoekers echter af als “flauwekul. Slechts zeer incidenteel merken we daar iets van. Omdat asielzoekers,voordat ze over de TOC's worden verdeeld, eerst centraal worden geregistreerd, is het bijna onmogelijk. Een asielzoeker uit het TOC in Schalkhaar kan zich niet zo maar bij een ander TOC melden. Dat kan alleen als men zich hier in Rijswijk opnieuw laat registreren en daarbij een valse naam opgeeft. Dat vijf tot tien procent van de asielzoekers zo te werk zou gaan, lijkt me behoorlijk overdreven. Bovendien kan het binnenkort helemaal niet meer, want we gaan van iedereen vingerafdrukken nemen”.

De plaatselijke bevolking van Schalkhaar lijkt opgelucht dat de problemen eindelijk bespreekbaar worden gemaakt. Het toegenomen aantal inbraken - al ontbreken daarvan nog officiële cijfers - en het feit dat er door een bepaalde categorie asielzoekers wordt gebedeld aan de deur, geeft hen een onveilig gevoel.

Supermarkt-eigenaar Schrijver hoopt deze week nog een bewakingsdienst te contracteren om de groei van het aantal winkeldiefstallen in te dammen. De rekening, enkele tienduizenden guldens hoog, gaat naar de gemeente. “De burgemeester heeft mij min of meer toegezegd de kosten van die bewakingsdienst te vergoeden. Want zo gaat het echt niet langer. In een half jaar tijd is het aantal winkeldiefstallen hier met een paar honderd procent gestegen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden