Asielzoekers moeten Vluchthaven verlaten

Een uitgeprocedeerde asielzoeker maakt zijn kamer schoon in de Vluchthaven. Beeld anp
Een uitgeprocedeerde asielzoeker maakt zijn kamer schoon in de Vluchthaven.Beeld anp

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven moeten binnen vier dagen zijn vertrokken uit het voormalige gevangenisgebouw aan de Amsterdamse Havenstraat. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.

Toch is niet alle hoop voor de asielzoekers vervlogen: volgens de rechter kunnen zij ieder individueel opnieuw een aanvraag bij de gemeente doen om aanspraak te maken op alternatief onderdak. De gemeente Amsterdam moet een ruimer criterium hanteren voor het beoordelen van deze aanvragen. Dit blijkt uit recente rechterlijke uitspraken.

De gemeente hoeft geen collectieve opvang te bieden aan de bewoners van de Havenstraat, aldus de rechter. De gemeente had een kort geding aangespannen om de vluchtelingen uit het pand te krijgen. Een half jaar geleden bood Amsterdam onderdak in de Vluchthaven. De groep mocht tot 1 juni blijven, maar weigerde vervolgens weg te gaan. De gemeente had het pand op 1 juli, afgelopen dinsdag, moeten opleveren.

De gemeente was naar de rechter gestapt om de vluchtelingen uit het pand te krijgen. Een half jaar geleden bood Amsterdam onderdak in de Vluchthaven. De groep mocht tot 1 juni blijven, maar weigerde vervolgens weg te gaan. De gemeente had het pand op 1 juli, afgelopen dinsdag, moeten opleveren aan het Rijk. Iedere dag te laat kostte Amsterdam een boete van 5000 euro.

Alternatief onderdak
De rechter bepaalde op 20 juni in een tussenvonnis al dat het pand ontruimd mocht worden. De vraag die openbleef, was of de gemeente bewoners alternatief onderdak moest bieden. De rechter wilde een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep afwachten, omdat die mogelijk van belang kon zijn. Uit die uitspraak blijkt dat asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben en in een uitzichtloze situatie verkeren aanspraak kunnen maken op maatschappelijke opvang.

De Somalische vluchtelinge Ilhaam Awees reageerde teleurgesteld. 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. We moeten steeds weg. Dat betekent dat we weer op straat staan.'

Advocaat Pim Fischer van de asielzoekers zei dat hij schorsing gaat aanvragen van de beslissing. Hij zei ook in hoger beroep te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden