Asielzoekers moeten nu toch echt vluchtgarage verlaten

De Amsterdamse Vluchtgarage mag worden ontruimd, besloot het Amsterdamse gerechtshof gisteren. Dat is niet alleen maar slecht nieuws voor de 120 asielzoekers in het gekraakte pand, vindt hun advocaat.

Sinds een aantal maanden kunnen afgewezen asielzoekers in Amsterdam 's nachts terecht op een opvangplek waar ze bovendien een avondmaaltijd en een ontbijt krijgen en onder de douche kunnen. Dus die parkeergarage - daar kunnen ze best uit, oordeelt de rechter nu.

De groep vreemdelingen kraakte eind 2013 de Amsterdamse parkeergarage. Recht op opvang hadden ze lang daarvoor al verloren. Terugkeren naar hun landen van herkomst willen of kunnen de vreemdelingen niet. Op de plek van de garage moet een plantsoen komen, vindt althans de gemeente Amsterdam.

De asielzoekers moeten daarvoor wijken. Maar die wilden niet weg. Niet omdat ze zo graag in de garage willen blijven wonen - de omstandigheden zijn er ronduit beroerd - maar omdat er geen goed alternatief was, aldus de vreemdelingen. Met de Amsterdamse nachtopvang is daarin voorzien, zegt het gerechtshof. In eerste aanleg oordeelde de rechtbank daar nog anders over.

In de nieuwste uitspraak verwijst het hof naar het veelbesproken vonnis van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat ECSR oordeelde vorig jaar dat iedereen - uitgeprocedeerd of niet - recht heeft op basisvoorzieningen als voedsel, onderdak en kleding.

Een andere hoge rechter, de Centrale Raad van Beroep, oordeelde in navolging van die ECSR-uitspraak dat gemeenten minstens 's avonds en 's nachts voor opvang moeten zorgen, inclusief een avondmaaltijd, een ontbijt en een douche. Ook naar die uitspraak verwijst het Amsterdamse hof nu. En in Amsterdam wordt dus sinds een aantal maanden aan die voorwaarden voldaan.

"Het hof zet dus een goedkeurend stempel op die uitspraak en dat is goed nieuws", zegt advocaat Pim Fischer, die een grote groep Vluchtgarage-bewoners bijstaat. "Beetje bij beetje komen er meer en betere voorzieningen voor deze groep. Eerst was er in Amsterdam geen opvang, nu is er avond- en nachtopvang en krijgen de mensen die daar gebruik van willen maken een OV-kaart om er naar toe te kunnen reizen. Het wordt steeds humaner. Dat is winst."

Wanneer de Vluchtgarage zal worden ontruimd, is nog niet duidelijk. In ieder geval niet binnen een week: het hof vindt dat de asielzoekers tijd moeten krijgen om te vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden