Asielzoekers moeten de Vluchtgarage nu toch echt verlaten

Beeld ANP

De Amsterdamse Vluchtgarage mag worden ontruimd. De 120 afgewezen asielzoekers in de gekraakte parkeergarage krijgen een week de tijd om het pand te verlaten. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof vandaag bepaald. Dat is niet alleen maar slecht nieuws voor de asielzoekers, vindt hun advocaat.

Sinds een paar maanden kunnen afgewezen asielzoekers in Amsterdam 's nachts terecht op een opvangplek waar ze bovendien een avondmaaltijd en een ontbijt krijgen en onder de douche kunnen. Dat is voldoende, vindt het Amsterdamse hof. En daarom kan de parkeergarage worden ontruimd.

Parkeergarage gekraakt
De groep vreemdelingen trok in december 2013 in de Amsterdamse parkeergarage. Ze hadden daarvoor al een tijd door de stad gezworven. Recht op opvang waren ze lang daarvoor al verloren. Terugkeren naar hun landen van herkomst willen of kunnen de vreemdelingen niet. De omstandigheden in de parkeergarage zijn niet al te best. Lange tijd waren er problemen met de water- en elektriciteitsvoorzieningen. Vorig jaar zomer overleed een van de bewoners na een uit de hand gelopen ruzie.

Op de plek van de garage moet een plantsoen komen, wil de gemeente Amsterdam. De groep asielzoekers moet daarvoor wijken. Maar die wisten in februari met hulp van de rechter te voorkomen dat de aangekondigde ontruiming door zou gaan.

'Er is geen alternatief'
Niet dat de vreemdelingen zo graag in de garage willen blijven wonen, maar dan moet er wel een goed alternatief zijn. Dat ontbreekt, vinden de vreemdelingen. De opvang die de gemeente Amsterdam biedt, staat alleen 's avond en 's nachts open en dat is niet afdoende. Waar moeten we overdag dan heen, vroegen ze, en waar laten we onze spullen?

De rechtbank gaf ze in eerste instantie gelijk: de ontruiming mocht niet doorgaan. Maar in hoger beroep is nu een streep door dat vonnis gegaan. Ontruimen mag wel degelijk, want met de avondlijke en nachtelijke bed-bad-brood-opvang zorgt de gemeente Amsterdam voor een goed alternatief.

Basisvoorzieningen voor iedereen
In die nieuwste uitspraak verwijst het hof naar het veelbesproken vonnis van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat ECSR oordeelde vorig jaar dat iedereen recht heeft op basisvoorzieningen als voedsel, onderdak en kleding - of het daarbij om een uitgeprocedeerde asielzoeker gaat of niet maakt niet uit.

Een andere rechter, de Centrale Raad van Beroep, oordeelde in navolging van die ECSR-uitspraak dat gemeenten minstens 's avonds en 's nachts voor opvang moeten zorgen, inclusief een avondmaaltijd, een ontbijt en een douche. Ook naar die uitspraak verwijst het Amsterdamse hof nu.

Ondanks ontruiming toch goed nieuws
"Het hof zet dus een goedkeurend stempel op die uitspraak en dat is goed nieuws", zegt advocaat Pim Fischer die een grote groep Vluchtgarage-bewoners bijstaat. "Beetje bij beetje komen er meer en betere voorzieningen voor deze groep. Eerst was er in Amsterdam geen opvang, nu is er avond- en nachtopvang en krijgen de mensen die daar gebruik van willen maken bovendien een OV-kaart om er naar toe te kunnen reizen. Het wordt steeds humaner. Dat is winst."

Wanneer de Vluchtgarage zal worden ontruimd, is nog niet duidelijk. In ieder geval niet binnen een week: het hof vindt dat de asielzoekers tijd moeten krijgen om te vertrekken.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden