Asielzoekers krijgen nacht- én dagopvang

Omdat het 'inhumaan' is om ze op straat te zetten, mogen de afgewezen asielzoekers die in de Vluchtgarage bivakkeren daar nog een paar maanden blijven zitten. De gemeente Amsterdam wilde dat de 125 asielzoekers de leegstaande parkeergarage zouden ontruimen. De groep zou 's avonds en 's nachts terecht kunnen in de nachtopvang. Maar dat voldoet niet, oordeelde de rechter gisteren in een kort geding dat de asielzoekers tegen de aanstaande ontruiming hadden aangespannen.

De gemeente Amsterdam opende kort voor de winter een nachtopvang voor afgewezen asielzoekers. Dat gebeurde in reactie op de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Die oordeelde vorig jaar dat niemand in Nederland verstoken mag blijven van bed, bad en brood. In die nachtopvang - die inmiddels op allerlei plekken in het land navolging heeft gekregen - kunnen afgewezen vreemdelingen terecht voor een bed, een douche, een avondmaaltijd en een ontbijt.

Maar daar kunnen we overdag niet terecht, dus die nachtopvang is maar een halve oplossing, stelden de Vluchtgarage-bewoners. Daar krijgen ze van de rechter voorlopig gelijk in. "Ontruiming zal immers waarschijnlijk tot gevolg hebben dat zij - in ieder geval - overdag geen onderdak meer zullen hebben en aangewezen zijn op de straat." De rechter laat ook meewegen dat het winter is, wat het leven op straat tot een nog harder gelag maakt. Tot 1 mei mag de leegstaande Amsterdamse parkeergarage daarom in ieder geval niet worden ontruimd. De gemeente Amsterdam moet intussen met de groep in gesprek over een oplossing.

De rechter noemt de situatie van de ongeveer 125 vreemdelingen uitzichtloos. "Zij kunnen geen aanspraak maken op sociale voorzieningen en zijn aangewezen op hulp van anderen. Terugkeer naar hun eigen land is veelal problematisch." En, zei de rechter ook nog, er zijn geen mogelijkheden voor hen om iets aan die uitzichtloze situatie te veranderen.

Waarschijnlijk eind volgende maand laat het kabinet weten wat het wil doen met de uitspraak van het Europees Comité. Staatssecretaris Teeven voelt er helemaal niet voor om afgewezen asielzoekers onderdak te bieden. Maar omdat een groeiende groep gemeenten in het land wél gehoor gaf aan de ECSR-uitspraak, werd hij onlangs toch iets milder: het Rijk betaalt voorlopig mee aan die gemeentelijke opvangplekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden