Asielzoekers in tentenkamp geschokt door extreem bezoek

Van een onzer verslaggevers DWINGELOO - Het tentenkamp van asielzoekers in Dwingeloo wordt extra in de gaten gehouden door de politie. Aanleiding is het onverwachte bezoek van extreem rechtse provocateurs, die zaterdag voor veel paniek zorgden.

Volgens een woordvoerder van de politie in Meppel is in overleg met de organisatoren van het tentenkamp, dat opgezet is door de Raad van kerken, geen permanente bewaking nodig. “Wel is de surveillance versterkt”, aldus de woordvoerder.

Zo'n twintig aanhangers van de extreem-rechtse Volksnationalisten Nederland drong zaterdag al leuzen roepend het tentenkamp dat door zeventien uitgeprocedeerde asielzoekers wordt bewoond, binnen. Zij schreeuwden 'illegaal einde verhaal', een leuze die ook op pamfletten stond die ze in het kamp ophingen. Na enkele minuten verdwenen zij weer.

Op het moment van de actie was alleen een Chinees gezin van zes personen in het kamp aanwezig. De anderen waren aan het sporten in Beilen. De Chinezen toonden zich behoorlijk geschrokken van de actie van de VNN'ers. Dat gold ook voor Egbert Kraal, de coördinator van het tentenkamp. Hij zei blij te zijn dat het niet tot een handgemeen gekomen is. “We bieden onderdak en zullen dat ondanks dit soort acties blijven doen”, aldus Kraal

Loco-burgemeester R.G. Koops van Dwingeloo wil vandaag overleg met de politie en de kampleiding. Hij zal pleiten voor een onderzoek of de asielzoekers elders ondergebracht kunnen worden. Koops sluit niet uit dat rechts-extremisten opnieuw het kamp zullen bezoeken.

Het VVD-Kamerlid Rijpstra vroeg zich gisteren in het tv-programma Buitenhof af of de kerken zich wel voldoende bewust zijn geweest van de risico's in het tentenkamp. Volgens hem had de veiligheid beter gewaarborgd moeten zijn. De liberaal raadt de organisatoren aan in samenwerking met de gemeente en de politie tot betere veiligheidsmaatregelen te komen.

De extreem-rechtse Volksnationalisten Nederland (VNN) is voortgekomen uit CP'86. VNN werd begin dit jaar opgericht door een groepje zogenaamde “gematigden” die CP'86 verlieten na de verloren strijd tegen de neo-nazistische vleugel. In het bestuur van de afsplitsing van CP'86 zitten andere de oud-CP'86-voorzitters Beaux en Ruitenberg.

De Hoge Raad veroordeelde beiden vorige week voor deelname aan een criminele organisatie. Volgens de Hoge Raad hebben ze zich samen met enkele andere ex-bestuursleden van CP'86 schuldig gemaakt aan het aanzetten tot vreemdelingenhaat en discriminatie van etnische minderheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden