Asielzoeker weigeren gaat EU-land veel geld kosten

Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken op bezoek in een Grieks opvangkamp. Beeld anp
Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken op bezoek in een Grieks opvangkamp.Beeld anp

Kun je een prijskaartje hangen aan een asielzoeker die door een EU-lidstaat wordt geweigerd? En kun je '€ 250.000,-' op dat prijskaartje schrijven, te betalen door het weigerende land, zoals Polen of Hongarije?

Ja, dat kan, luidt het antwoord van de Europese Commissie. Het idee zal het verhitte Europese debat over de migratiecrisis ongetwijfeld een nieuwe impuls geven.

De commissie presenteerde het boetesysteem vandaag als onderdeel van een herziening van de Dublin-verordening. Die afspraken bepalen dat de landen van eerste aankomst (de afgelopen jaren vooral Italië en Griekenland) verantwoordelijk zijn voor de asielafhandeling.

Dat principe moet volgens de commissie worden uitgebreid met een verplichte herverdelingsregeling zoals die vorig jaar voor het eerst is bedacht voor 160.000 asielzoekers. Hoewel de praktische uitvoering daarvan blijft steken op onder de 1 procent, ziet Brussel zo'n herverdeling als een blauwdruk voor de toekomst. Vooral vicevoorzitter Frans Timmermans, die de plannen woensdag zal presenteren, hecht aan dit systeem. Dat zal in de Dublin-herziening alleen van de plank worden gehaald als een EU-lidstaat dreigt te bezwijken onder grote aantallen nieuwe asielzoekers.

Boete
Het idee dat weigerachtige landen het verplichte opnemen van asielzoekers kunnen afkopen, circuleerde vorig jaar al. Maar dat die 'afkoopsom' op een kwart miljoen euro per asielzoeker zou kunnen uitkomen, kon niemand bevroeden. Stel dat het systeem nu al zou bestaan, dan zou een land als Polen, dat volgens de huidige verdelingsregeling 6200 asielzoekers moet overnemen van Griekenland en Italië, 1,5 miljard euro boete moeten betalen.

De Britse zakenkrant Financial Times tekent erbij aan dat het boetebedrag nog kan veranderen voordat het plan vandaag officieel het licht ziet. "Maar het idee is om het over te laten komen als een sanctie", aldus een EU-functionaris tegenover de FT. Je hoeft geen visionair te zijn om een nieuwe confrontatie te voorspellen tussen de traditionele EU-landen en de relatief nieuwe lidstaten in het oosten, met weinig ervaring in vluchtelingenopvang.

Toevallig werd vandaag bekend dat Hongarije in september of oktober een referendum houdt over toekomstige, verplichte EU-herverdelingsbesluiten. Het hooggerechtshof gaf gisteren zijn zegen aan deze in februari geuite wens van de regering-Orbán.

Hongarije was vorig jaar een van de felste tegenstanders van de herverdeling, maar werd overstemd door de andere EU-landen. "De ideeën uit Brussel worden gekker en gekker", zei Orbáns kabinetschef Antal Rogan toen hij het referendum gisteren definitief aankondigde. De referendumvraag zal luiden: 'Wilt u dat de EU de verplichte vestiging voorschrijft van niet-Hongaarse burgers in Hongarije, ook zonder goedkeuring van het parlement?'

Grieks-Cyprioten zonder visum naar Turkije

Alle EU-burgers kunnen binnenkort zonder visum naar Turkije, ook de Grieks-Cyprioten. Met die mini-doorbraak in de betrekkingen tussen Turkije en Cyprus is een van de belangrijkste obstakels weggenomen voor het visumvrij reizen in de andere richting, van Turkije naar de EU. De Europese Commissie zal morgen een voorwaardelijk positief advies geven over het opheffen van de Turkse visumplicht. Ankara onderstreepte dat het besluit om paspoorthouders uit alle 28 EU-landen zonder visum toe te laten niet neerkomt op erkenning van Cyprus. Het eiland is al ruim veertig jaar verdeeld in een Grieks- en een Turks-Cypriotisch deel. Dat laatste wordt alleen door Turkije erkend. Grieks-Cypriotische vliegtuigen en schepen worden niet toegelaten tot Turkse (lucht)havens. Die blokkade blijft van kracht, ook al mag dat volgens EU-regels niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden