Asielzoeker Samuel T. was 'bezeten door satan'

KRISTEL VAN TEEFFELEN en REDACTIE BINNENLAND

Als Samuel T. de rechtszaal wordt binnengeleid, wendt hij zijn hoofd af van de publieke tribune. Die zit vol met familie en vrienden van het toen 17-jarige meisje dat T. vorig jaar september 's nachts in Kampen van haar fiets trok, mishandelde en verkrachtte. T. (33) zegt zich te schamen voor wat hij heeft gedaan. Hij weet niet wat hem bezielde, en spreekt over 'satan die bezit van hem nam'.

T. was ten tijde van het voorval nog geen jaar in Nederland en woonde in een asielzoekerscentrum in Dronten. Dat feit maakte in de weken na de verkrachting veel los in samenleving, vooral op sociale media. Anti-asielzoekerssentimenten en oproepen tot vergelding hadden daarin de overhand.

Maar ook het 17-jarige slachtoffer kreeg veel over zich heen. Via Facebook vroegen mensen zich af waarom zij 's nachts alleen op straat was. En werd gesuggereerd dat haar kleding waarschijnlijk wel bloot zou zijn geweest. Vernederend voor het meisje, dat door de verkrachting toch al zwaar getraumatiseerd is, aldus haar moeder in een slachtofferverklaring.

Dat de dader een asielzoeker is, heeft ook het slachtoffer veranderd volgens haar moeder. "Nooit zal ze meer een asielzoeker vertrouwen. Ze ziet ze allemaal als haar vijand. Haar onschuld is weg. Hij heeft haar gebroken."

Als T. op aandringen van de rechter via een tolk vertelt wat er volgens hem die nacht gebeurde, kan de publieke tribune zich niet inhouden. Verwensingen als 'afstraffen' en 'donder op' gaan door de zaal. Eén keer grijpt de rechter in. De tribune wordt tot stilte gemaand.

Volgens T. had hij die avond flink gedronken. Hij kwam op weg naar huis met de fiets in botsing met het meisje. Pas toen kwam het idee bij hem op haar te verkrachten. "Het is niet zo dat ik lust had zodra ik haar zag fietsen. Ik zie in mijn dagelijks leven heel veel vrouwen."

De lezing van de officier van justitie, die een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 11 jaar tegen T. eist, is anders. Hij ging berekenend te werk en zou het meisje hebben opgewacht om haar te verkrachten. Daarbij gebruikte hij zoveel geweld (zo zou hij haar keel hebben dichtgeknepen en haar hoofd onder water in een naastgelegen sloot hebben geduwd) dat het OM hem ook poging tot doodslag ten laste legt.

Ondanks de posttraumatische-stressstoornis waaraan T. leidt, is hij volgens deskundigen volledig toerekeningsvatbaar. T. vluchtte uit Eritrea toen hij niet langer wilde dienen in het leger, en kwam via Libië en Italië in Nederland terecht.

Zowel de officier van justitie als de advocaat van T. gaat ervan uit dat hij door zijn daad tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard. Maar eerst zal hij zijn straf moeten uitzitten, die hij volgens zijn advocaat aanvaardt. De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden