'Asielvonnis Duitse rechter is om te lachen'

Vereniging asieladvocaten laakt uitspraak

Als staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) zich vandaag moet verantwoorden voor een uitspraak van een Duitse rechter over de situatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland, dan hoeft hij zich geen zorgen te maken. Dat denkt voorzitter Loes Vellenga van de vereniging van asieladvocaten.

Een rechter uit Darmstadt wil een Somalische asielzoeker niet laten terugsturen naar Nederland, het land waar zijn asielaanvraag liep, omdat het risico te groot zou zijn dat zijn recht op een 'menswaardig bestaansminimum' wordt geschonden. Dat vonnis zal bij een hogere rechtbank geen standhouden, vermoedt Vellenga na bestudering van de uitspraak.

De rechter valt erover dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland niet mogen werken. Dat klopt, zegt Vellenga, maar ze kunnen wel een toelage krijgen van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa), waarmee ze in hun onderhoud kunnen voorzien. In bijvoorbeeld België bestaat een dergelijke toelage niet.

Verder constateert de rechter dat de Somaliër bij terugkeer zonder dak en eten kan komen te zitten. Vellenga wijst erop dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland wel degelijk recht hebben op opvang, in elk geval zo lang zij meewerken aan hun vertrek. Bovendien hebben zij, ook als zij niet in een opvanglocatie verblijven, recht op medische zorg.

De risico's die de rechter schetst, spelen volgens Vellenga eerder in landen als Malta, waar de grote instroom van asielzoekers voor opvangproblemen zorgt en het veel slechter is gesteld dan in Nederland. "En daar zet Duitsland nog gewoon mensen naar uit."

Vellenga heeft om de Duitse uitspraak moeten 'lachen', zegt ze. "Dit is net zo bizar als een rechter die zegt dat een asielzoeker niet naar Frankrijk kan worden uitgezet, omdat het zo moeilijk is om de Franse taal te leren."

Mogelijke imagoschade voor Nederland zal volgens Vellenga maar 'eventjes' duren. Totdat een hogere rechter het vonnis herstelt, iets dat volgens de asieladvocate zo goed als zeker gaat gebeuren. "In Nederland zou de Raad van State korte metten maken met deze uitspraak."

GroenLinks wil Teeven vandaag in de Kamer om opheldering vragen. De partij hoopt dat de bewindsman zo snel mogelijk gehoor geeft aan een oordeel van het Europees Comité van Sociale Rechten, dat Nederland in het najaar opdroeg alle uitgeprocedeerden van bed, bad en brood te voorzien. Teeven benadrukte destijds dat het om een voorlopige uitspraak gaat en dat hij niet meteen 'in de houding' zal springen.

Teeven wil informatie

Staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) roept burgemeesters op hem informatie te leveren over kinderen in hun gemeenten van wie zij menen dat ze onder het kinderpardon moeten vallen. Aanleiding is de petitie die 237 burgemeesters hebben ondertekend. Daarin vragen zij Teeven opnieuw te kijken naar afgewezen aanvragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden