Asielstroom naar EU verdubbelde in 2015

Spanjaarden houden borden in de lucht met daarop 'vluchtelingen welkom' tijdens een demonstratie op 27 februari in Madrid. Beeld epa
Spanjaarden houden borden in de lucht met daarop 'vluchtelingen welkom' tijdens een demonstratie op 27 februari in Madrid.Beeld epa

Het aantal migranten dat asiel heeft aangevraagd in de Europese Unie is vorig jaar ruimschoots verdubbeld tot het recordaantal van 1,26 miljoen. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat vandaag.

Het aantal geregistreerde asielzoekers uit Syrië verdubbelde, naar 362.800. Het aantal Afghaanse vluchtelingen verviervoudigde bijna, tot 178.200. Met 121.500 asielverzoeken van Irakezen was de asielstroom uit dat land zeven keer groter dan in 2014. Dit zijn de drie grootste groepen binnen de totale vluchtelingenstroom naar de EU.

Ruim een derde van de asielverzoeken werd in Duitsland gedaan. Daarna kreeg Hongarije de grootste stroom te verwerken, met 14 procent van de aanvragen, gevolgd door Zweden (12 procent). Ruim 3 procent van de asielverzoeken werd in Nederland ingediend. Hier verdubbelde de stroom naar 43.035 vluchtelingen. In Duitsland zwol de stroom met 155 procent aan tot 441.800.

Gemiddeld kregen EU-lidstaten 2470 asielverzoeken per miljoen inwoners. Nederland zit met 2546 verzoeken per miljoen inwoners nagenoeg op dit gemiddelde. Hongarije, Zweden, Oostenrijk, Finland en Duitsland kregen volgens deze maatstaf relatief het hoogste aantal vluchtelingen te verwerken.

Kroatië, Slowakije, Roemenië, Portugal en Litouwen ontvingen als enige EU-landen minder dan honderd verzoeken per miljoen inwoners.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden