Asielopvang al op 1,5 miljard begroot

Een aantal plaatsen in Nederland heeft zich bereid verklaard om asielzoekers op te vangen. Apeldoorn stelde begin september een sporthal ter beschikking als tijdelijke opvang voor met name mensen uit Syrië en Eritrea. Beeld ANP

Het kabinet boekt volgend jaar 836 miljoen euro in voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar dat ze in Nederland verblijven, berekende Trouw op basis van de uitgelekte Prinsjesdagstukken. Dat is ruim een vijfde van het budget van Ontwikkelingssamenwerking, het ministerie dat de lasten voor de eerstejaarsopvang in Nederland draagt. Dit jaar werd er 732 miljoen euro voor uitgetrokken. Dat is ruim 1,5 miljard in twee jaar.

Het is onduidelijk of het ministerie wordt gecompenseerd voor de stijgende opvangkosten, of dat die ten koste gaan van bestrijding van armoede en werkloosheid in ontwikkelingslanden. Dat zal op Prinsjesdag duidelijk worden.

Ter vergelijking: in 2014 kostte de 'eerstejaarsopvang' Ontwikkelings-samenwerking nog 340 miljoen euro, bijna een half miljard minder dan er voor 2016 wordt gereserveerd. Nederland boekt de kosten voor huisvesting en dagelijkse levensbehoeften van asielzoekers die zich hier melden sinds 1992 op Ontwikkelingssamenwerking. Internationale regels staan dat toe.

Datzelfde ministerie betaalt ook de 110 miljoen euro die het kabinet volgend jaar extra uittrekt voor opvang van vluchtelingen in hun eigen regio.

"Het kan absoluut niet dat de opvang van asielzoekers in Nederland zo'n groot beslag legt op het budget voor ontwikkelingssamenwerking", vindt Joël Voordewind (ChristenUnie).

SGP-collega Van der Staaij: "Dan gaat er minder geld naar verbetering van de situatie in Irak, omdat wij een Irakese vluchteling uit Griekenland moeten overnemen."

Beiden vroegen staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie - het ministerie dat over de opvang van asielzoekers gaat - donderdag nog om ten minste de stijging van de opvangkosten niet door Ontwikkelingssamenwerking te laten betalen. Hun motie haalde het niet.

Volgens Voordewind is de kostenstijging dit jaar betaald uit niet-uitgekeerde schuldverlichting aan Soedan. Daarnaast heeft het kabinet er de verwachte economische groei voor de komende jaren - en daaraan gekoppelde stijging van het ontwikkelingsbudget - voor gebruikt. "Dat is lenen van je opvolger", zegt hij.

Het ministerie wil niet reageren op de uitgelekte cijfers. Dinsdag schreven Dijkhoff en minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking aan de Kamer dat 'het kabinet de komende periode aanvullende voorstellen [zal] uitwerken en structureel extra middelen reserveren voor opvang in Nederland en in de regio'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden