Asielkinderen verliezen rechtszaak tegen verhuizing

(TROUW)

De 52 kinderen uit het asielzoekerscentrum in Almelo die hebben gestreden om hun gezinnen 'als één familie' bij elkaar te houden, hebben hun zaak verloren. De rechtbank in Den Haag bepaalde gisteren in een kort geding dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) hen mag verhuizen naar verschillende locaties, verspreid over het land.

Het Coa wil dat ze plaatsmaken voor de nieuwe stroom vluchtelingen. Enkele gezinnen waren al vrijwillig vertrokken, voor de overgebleven 108 bewoners staat nu de gedwongen verhuizing voor de deur.

Defence for Children, dat het opneemt voor de asielkinderen en hun (groot-)ouders, is teleurgesteld. Het argument van het Coa dat het geen goed idee is de uitgeprocedeerde gezinnen te mengen met kansrijke asielzoekers uit Syrië, snijdt volgens de kinderrechtenorganisatie weinig hout. Ook elders zijn er gemengde locaties en de recente uitbreidingsplannen voor het azc in Gilze voorzien eveneens in een mix van nieuwkomers en gezinnen die al langer in Nederland zijn.

De organisatie heeft haar hoop gevestigd op staatssecretaris Dijkhoff (asielzaken) die een gedwongen verhuizing nog kan voorkomen. Ook stapt ze met individuele gezinnen naar de rechter. "Zij zijn vaak genoeg verhuisd. De kinderen voelen zich thuis in Almelo, hebben er hun vriendjes en de scholen zijn net begonnen. Sommigen zitten in hun examenjaar", stelt Martine Goeman van Defence for Children.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden