Asielkinderen op basisscholen vergen speciale zorg en aandacht

Khoulod Alshaki(11) is één van de Syrische vluchtelingen op het Wumkesskoalle in Joure. Beeld Reyer Boxem
Khoulod Alshaki(11) is één van de Syrische vluchtelingen op het Wumkesskoalle in Joure.Beeld Reyer Boxem

Op de Wumkesskoalle in Joure hadden ze het een half jaar geleden nooit gedacht, maar in een paar maanden tijd is de school ineens multicultureel geworden. "We hebben een meisje uit Mongolië gekregen en vijf kindertjes uit Syrië", zegt schooldirecteur Jan de Boer. "En ik denk dat we er nog een paar bij krijgen als straks het asielzoekerscentrum in Balk opent. Er zullen wel een aantal gezinnen een woning in Joure toegewezen krijgen."

Laura van Baars

De Boer wil geen negatief verhaal houden, want zo ervaart hij de komst van de kinderen ook niet. "Ik heb van geen enkele ouder een afwijzende reactie ontvangen." Maar dat een school in de buurt zich eigenlijk geen raad weet met drie nieuwkomers die geen woord Nederlands spreken, begrijpt hij maar al te goed. "Het is aan het toeval te danken dat wij onderwijsassistenten in dienst hadden die nu ingezet kunnen worden als leraar Nederlands."

Dreigende chaos
Dat 'toeval' mag niet doorslaggevend zijn of een school blij is met asielzoekerskinderen, of er juist enorm mee in de maag zit. De koepel van basisscholen PO- Raad vraagt nu een regisseur scholen, gemeenten, welzijnswerk en lerarenorganisaties op een lijn te krijgen. Chaos dreigt, want die werken nu vaak langs elkaar heen, zo beschreef Trouw dinsdag. In asielzoekerscentra wachten volgens de laatste cijfers 5500 kinderen tot 12 jaar met hun families op een woning. Zij gaan nu nog naar scholen die aan de azc's verbonden zijn. Maar komen ze straks elders terecht, dan is het nog onduidelijk wie een kind op een nieuwe school aanmeldt: de ouders zelf, de vrijwilliger van Vluchtelingenwerk of bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar van de gemeente.

Sommige scholen nemen zelf contact op met leerlingen die in de buurt komen wonen. Dat moet allemaal in een razend tempo, want leerplichtige kinderen moeten na drie dagen in het nieuwe land al naar school. Scholen treffen soms van de ene op de andere dag maatregelen voor lessen Nederlands of traumahulp. De PO- Raad is bang dat het niet lukt om op tijd genoeg schoollokaties, leraren en lespaketten te regelen.

Taalproblemen en trauma's
Er moet ook een einde komen aan de onberekenbaarheid van gemeenten. Het leerlingenvervoer naar scholen die Nederlands geven in andere gemeenten werd de afgelopen jaren vaak opgeheven. Ook psychische jeugdzorg is lang niet altijd goed geregeld. In Woerden was bijvoorbeeld 3000 euro beschikbaar per leerling, maar dat potje is alweer op.

Schooldirecteur Hein Jansen van De Wegwijzer overlegt nu met de gemeente hoe dat beter kan. "Dat is ook in het belang van Nederlandse klasgenootjes. Oorlogstrauma's kunnen heel confronterend zijn. We hebben bijvoorbeeld een jongetje dat met zijn gezin een jaar lang in een vluchtelingenkamp bij Damascus zat dat overvallen werd door IS. Dat kind heeft vreselijke dingen gezien en loopt de hele dag rond alsof hij aan het schieten is. Dit moet je echt professioneel begeleiden." Jansen hoopt dat het Rijk ervoor zorgt dat er een vast bedrag komt voor ieder kind.

In Joure zijn ze blij dat er nu meer regie komt over de asielkinderen. De Boer: "We willen geen enkel kind nee verkopen, maar we moeten een kind wel kunnen bieden wat nodig is. Zonder logopedie leren kinderen de taal niet goed spreken, en in Friesland moet je ook zwemles hebben gehad. Het liefst willen we één asielkind per klas, zodat het gedwongen wordt Nederlands te praten. Wij kunnen acht kinderen goed opvangen. Nu hebben we er zes. Komen er meer bij, dan moeten we elkaar in de gemeente Friese Meren echt helpen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden