Asielkinderen niet meer de cel in

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen of gedwongen moeten vertrekken, komen niet langer in een cel terecht. Met ingang van volgend jaar worden zij opgevangen in 'woonpaviljoens' op een afgesloten terrein in Zeist.

Elk gezin krijgt een eigen ruimte met kookgelegenheid. Er komt een buitenspeelplaats, personeel draagt geen uniform en de omheining wordt met groen verhuld, zo schrijft staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) vandaag in een brief aan de Kamer.

De nieuwe opvang moet sterk gaan verschillen van de huidige gevangenisachtige centra. Daarin komen nu gezinnen terecht die via Schiphol in Nederland arriveren, zo'n zeventig per jaar. In afwachting van hun asielaanvraag kunnen zij twee weken worden opgesloten. Ook gezinnen die het land moeten verlaten, kunnen kort voor vertrek in bewaring worden gezet.

Dat beleid kwam Teeven op steeds meer kritiek te staan. Vooral het opsluiten van kinderen stond belangenorganisaties als Unicef en Defence for Children tegen. Het beschadigt kinderen, concludeerden zij begin dit jaar in een boekje met tekeningen en verhalen van asielkinderen in detentie. Ook de linkse oppositie en coalitiepartij PvdA drongen aan op een ander opvangregime, want een kind hoort volgens hen simpelweg niet in de cel. Teeven hield dit tegen omdat hij vreesde voor smokkelpraktijken.

Wel beloofde hij de alternatieven op een rij te zetten. Uit die inventarisatie heeft Teeven nu gekozen voor de optie waarbij gezinnen na aankomst op Schiphol een screening moeten ondergaan. Wijst niets op ongeloofwaardige familiebanden, kindersmokkel of andere verdachte zaken, dan mag het gezin meteen naar Ter Apel voor de asielaanvraag. Is er meer onderzoek nodig, dan gaat het gezin naar de woonpaviljoens in Zeist. Zijn er vermoedens van mensensmokkel, dan blijft de ouder in detentie en gaat het kind tijdelijk naar een gastgezin.

Door de screening bij aankomst wordt recht gedaan aan de kwetsbare en afhankelijke positie van de kinderen, schrijft Teeven. Tegelijk hoopt hij de 'negatieve beleving' van de betrokken kinderen te veranderen. Hij verwijst naar het dreigende luikje van de celdeur, dat kinderen in het boekje van Defence for Children tekenden.

De woonpaviljoens moeten ook onderdak gaan bieden aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen en gezinnen die Nederland gedwongen moeten verlaten. De kosten bedragen twee miljoen euro op jaarbasis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden