Asielbevoegdheid Harbers vervalt eind deze maand

Staatssecretaris Mark Harbers.  Beeld ANP
Staatssecretaris Mark Harbers.Beeld ANP

De staatssecretaris van justitie en veiligheid kan vanaf 1 mei geen verblijfsvergunningen meer geven aan toekomstige Mauro's of Nemr's.

De bevoegdheid van de staatssecretaris Mark Harbers van justitie en veiligheid om in schrijnende gevallen een verblijfsvergunning te geven aan asielzoekers, verdwijnt per 1 mei. Dat schrijft Harbers vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dat de zogeheten discretionaire bevoegdheid geschrapt zou worden, was al eerder door de regeringspartijen afgesproken in het akkoord over het kinderpardon dat de coalitie in januari sloot. Het was een nadrukkelijke wens van de VVD, nadat Harbers onder grote druk had gestaan.

De hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft na 1 mei nog wel de mogelijkheid een verblijfsvergunning voor beperkte tijd aan asielzoekers toe te kennen. Dan moet wel sprake zijn van een schrijnende situatie. De bevoegdheid van de IND geldt tot een rechterlijke uitspraak in hoger beroep.

Prikkels

In het besluit van Harbers staat dat prikkels die het verblijf in Nederland verlengen, moeten worden verminderd. Nu houdt een vreemdeling hoop op een verblijfsvergunning tot het allerlaatste moment door de discretionaire bevoegdheid. “Dat leidt er mede toe dat het verblijf wordt gerekt”, aldus Harbers.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is blij met de uitwerking van de afspraken over het kinderpardon. De discretionaire bevoegdheid zorgde er volgens hem voor dat de onzekerheid onnodig lang bleef bestaan doordat ze pas aan het einde van de procedure in beeld kwam. In de nieuwe regels kan al meteen een beroep worden gedaan op schrijnende omstandigheden.

VluchtelingenWerk Nederland is niet tevreden. De barmhartigheid verdwijnt volgens de organisatie uit het asielbeleid.

Lees ook:

Wat is er afgesproken over het kinderpardon?

Een overzicht van de afspraken en concessies.

CDA verandert van mening over kinderpardon: ‘De situatie is onhoudbaar’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt over ‘een veranderd inzicht’. De regeringspartij wilde nooit verder gaan dan een sober kinderpardon, met strenge voorwaarden voor asielzoekers. Maar het CDA wil de regels alsnog versoepelen, vertelt Van Toorenburg. “De situatie is eigenlijk onhoudbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden