Asielbeleid

Tal van belangrijke en indringende vragen zijn in het debat over het asielbeleid aan de orde geweest. Van politieke, juridische en morele aard. Maar de meest essentiële vraag is door niemand gesteld: Wat is nu precies het probleem? Gaat het om geld? Werk? Geografische- of psychologische ruimtes?

Een tweede vraaag die ik in de discussie mis: Hoe reëel is het om te verwachten dat de instroom van asielzoekers af te remmen is door welke maatregelen dan ook?

Dat lijkt me een utopie, gezien de rampen, de plaatselijke oorlogen, de onderdrukkingen, de vervolgingen en de intolerantie van religieuze, etnische en politieke minderheden. Een nog belangrijkere factor van betekenis voor deze voortgaande stijging is het steeds groter wordende verschil in welvaart tussen de rijke en de arme landen. In 1960 was de welvaart in twintig procent in de wereld 21 keer hoger dan in de resterende tachtig procent. In 1980 was dat 43 keer en in 1995 zelfs 55 keer, meldt het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (Report 1998). Vaak gaat de combinatie arm-en-onveilig land samen. De ontwikkeling van communicatie en transport zorgen ervoor dat steeds meer mensen de geschetste welvaartverschillen vernemen en ontlopen. Daarom is opvang in eigen regio, waar de meeste getroffenen ook worden opgevangen, geen echt alternatief. De eigen regio overbrugt het grote verschil in welvaart geenszins. Mijn verwachting is dat de stijging van het aantal asielzoekers zal doorgaan.

Er wordt steeds slechts in termen van problematiek gesproken als het gaat om asielzoekers, terwijl het in de regel om goed opgeleide, ondernemingsgezinde mensen gaat uit een behoorlijke sociale klasse. Anderzijds dragen zij positief bij aan de vergrijzing en ontgroening. Ook economisch leveren asielzoekers een positieve bijdrage.

Discussianten zijn vaak autochtone Nederlanders. Omdat zij noch de ervaring van migranten noch die van asielzoekers in dit land kennen, denken, voelen en praten zij louter op een nuchtere, rationele en afstandelijke wijze over dit onderwerp: terwijl dat onderwerp juist emotie raakt en oproept.

De frustratie bij de discussie over het asielbeleid wordt niet door ontwikkelingen van buiten beïnvloed, de externe factoren zijn duidelijk en helder in kaart te brengen. Neen, het zijn de interne factoren, hoe wijzelf met de discussie omgaan die een behoorlijke oplossing in de weg staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden