Asielbeleid Australië deugt niet, oordeelt Papoease rechter

Bootvluchtelingen vastzetten op eiland in strijd met grondwet, maar Australische regering past beleid niet aan

Het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea heeft een streep gezet door het omstreden bootvluchtelingenbeleid van Australië. Volgens het hof is de detentie van een kleine negenhonderd asielzoekers op het Papoease eiland Manus illegaal. Maar Australië heeft al laten weten geen reden te zien om zijn beleid te veranderen.

De Australische regering zendt sinds 2012 mensen die per boot Australië proberen te bereiken door naar Manus (mannen) of naar het Pacifische eiland Nauru (ook vrouwen en kinderen). Daar moeten de asielzoekers in gevangenschap hun asielaanvraag afwachten. Op Manus geldt dat de mannen wier aanvraag wordt afgewezen, terug moeten naar het land van herkomst. Krijgen ze wel asiel, dan mogen ze zich op Papoea vestigen. Australië komen ze niet in.

De Australische regering noemt haar beleid humaan omdat het mensensmokkelaars de wind uit de zeilen neemt. Sinds de vluchtelingen doorhebben dat de kans Australië te bereiken nihil is, is het aantal boten sterk afgenomen.

Maar critici hekelen de detentie van de vluchtelingen en de erbarmelijke omstandigheden waaronder die detentie plaatsvindt. De kampen op Manus en Nauru zijn voor media niet te bezoeken, maar nu en dan sijpelen er zorgelijke berichten door. De Verenigde Naties noemden de omstandigheden al eens 'onveilig', 'onmenselijk' en 'in strijd met het internationaal recht'.

Nu blijkt dat het beleid dus ook in strijd is met het Papoease recht. Volgens het hof is het in strijd met de grondwet om mensen vast te zetten zonder gegronde reden. Illegale immigratie is zo'n gegronde reden, maar het hof oordeelde dat de vluchtelingen niet zelf naar Manus zijn gekomen en dus niet op die basis vastgezet kunnen worden.

Het riep de Australische en Papoease regeringen op hun beleid aan te passen. Die zijn nu aan zet - ook al zei de Australische minister van immigratie Peter Dutton dat het grensbeleid ongewijzigd zal blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden