Asielaanvragen Balkanlanden ergeren EU

Welvarende EU-landen als Duitsland, Zweden en België zien opnieuw een hausse aan asielaanvragen uit Servië en Macedonië. Het brengt het visumvrij reizen van burgers uit Balkanlanden naar de EU in gevaar.

Begin dit jaar was er ook een dergelijke beweging. Maar de toestroom nam af na een ontmoedigingscampagne in de vertreklanden en het demonstratief terugsturen van deze asielzoekers.

Nu is het aantal asielzoekers, vooral Roma, echter weer zo groot dat de Europese Commissie een waarschuwende brief heeft geschreven aan de regeringen van Servië en Macedonië. Als die hun burgers niet binnen boord houden, zo luidt het, dan kan het visumvrij reizen weer ter discussie komen te staan. Serviërs en Macedoniërs kunnen sinds afgelopen december zonder visum naar de Schengenzone van de EU. Aan het besluit gingen maandenlange EU-onderhandelingen vooraf. Eurocommissaris Cecilia Malmström (binnenlandse zaken) waarschuwt in de brief ook dat ’deze trend het gehele proces van een visumliberalisering in de Westelijke Balkan in gevaar kan brengen’.

Bosnië-Herzegovina en Albanië lijken nu al averij op te lopen. Vorige maand zei het Europarlement ’ja’ tegen visumvrij reizen voor Bosniërs en Albanezen. Maar afgelopen maandag schortten de EU-lidstaten, die eveneens akkoord moeten gaan met het opheffen van de visumvereisten, de besprekingen hierover op naar volgende maand. Alle landen op de Balkan wensen op termijn lid te worden van de EU. Het visumvrij reizen wordt als een belangrijke stap gezien. Vanuit Macedonië zouden zich dit jaar tot september 521 mensen hebben gemeld in Duitsland, 146 in Zweden en 210 in België. Uit Servië zou het gaan om 5000 asielaanvragen in Zweden, 1900 in Duitsland en ruim 600 in België.

De Belgische staatssecretaris voor asielzaken Melchior Wathelet reisde vorige week naar Macedonië om asielzoekers te ontmoedigen. „Er is geen enkele kans om als vluchteling te worden erkend”, zei hij. Maar Zekir Kazimovski van de organisatie Verenigde Roma Gemeenschap zei tegen de website EUObserver dat hij de pogingen van de asielzoekers wel begreep. „Het land heeft geen antwoord op de noden van de allerarmsten uit deze groep. Die hebben grote moeilijkheden nu de winter eraan komt, niet alleen qua verwarming, maar ook qua voedsel en kleding.”

België is een gewild land voor asielzoekers omdat de asielcentra er overvol zitten en de overheid niet in staat is de asielprocedures op tijd af te wikkelen. Asielzoekers hopen dat ze uiteindelijk, ongeacht de achtergrond van hun asielverzoek, van de rechter toestemming krijgen in België te blijven omdat de asielprocedure te lang duurt. Ook Noorwegen, geen EU-land, wel Schengenlid, meldt dat het veel asielzoekers uit Servië en Macedonië ziet komen. Nederland heeft nauwelijks asielzoekers uit de Balkan. De Nederlandse asielwetten zijn relatief streng en dat is in het buitenland bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden