Asielaanpak wordt 'vuurproef' voor populaire Aboutaleb

Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in het college van de stad, maar ligt dwars in het asieldossier. Wat nu?

Als vanouds heeft Leefbaar Rotterdam de laatste tijd oppositie gevoerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam. De partij stemde als enige tegen in de gemeenteraad. Vervolgens riep Leefbaar inwoners op hun ongenoegen te laten blijken bij een inspraakavond in de Beverwaard, die donderdag uitmondde in opstootjes. En dat terwijl Leefbaar de grootste partij in een college is dat vóór de komst van een azc is. Zo ook burgemeester Ahmed Aboutaleb. Voor hem is het huisvesten van asielzoekers een plicht.

Aboutaleb kreeg donderdagavond in de Beverwaard de volle laag. Hij werd uitgescholden en uitgejoeld door zo'n zeshonderd woedende bewoners. Hoe haalde hij het in zijn hoofd een asielzoekerscentrum te plaatsen in de beruchte wijk, die net een beetje aan het opkrabbelen is? Na de bijeenkomst, waar Aboutaleb de bezoekers veelvuldig tot kalmte moest manen, werd de politie bekogeld met stenen. Drie relschoppers werden opgepakt. Niet eerder liep een inspraakavond zo uit de hand.

Aboutaleb is verantwoordelijk voor het asieldossier in Rotterdam. Niet alleen voert hij het collegebesluit uit om in Rotterdam een onderkomen voor 400 tot 600 vluchtelingen te vinden, hij verdedigt die keuze ook. Op de televisie, of in een tent in de Beverwaard. De drie Leefbaarwethouders stemden binnen de coalitie tegen de komst van asielzoekers. Omdat zij in de minderheid zijn, schikten zij zich met tegenzin naar de wens van D66, CDA en de burgemeester.

Tot irritatie van de gemeenteraad benadrukt Leefbaar steeds dat het onder protest akkoord ging. Daarbovenop kwam de oproep aan de inwoners van de Beverwaard om zich uit te spreken tegen een azc. Het zorgt voor chagrijn bij de coalitiepartners.

CDA-fractievoorzitter Sven de Langen noemde Leefbaar 'egoïstisch'. D66-fractieleider Salima Belhaj vindt het 'heel kwalijk' dat de fractie haar achterban oproept te protesteren, terwijl ze weet dat het niets zal veranderen aan de komst van het centrum. "Zo raken de bewoners alleen maar verder gefrustreerd."

Sinds Geert Wilders aankondigde dat hij in 2018 wil meedoen aan de raadsverkiezingen in Rotterdam, zoekt Leefbaar vaker de grenzen van het college op. Tot het laatste moment dreigde de partij tegen de verbindingsweg A13/A16 te stemmen, die vlak langs Ommoord komt, een wijk met veel Leefbaar-kiezers. En over vluchtelingen is de partij duidelijk: het liefst zien de erfgenamen van Pim Fortuyn geen enkele asielzoeker in Rotterdam. De stad heeft al problemen genoeg.

Aboutaleb kan dus geen steun van de grootste coalitiepartij verwachten in het asieldossier. Raadsnestor Dries Mosch (Leefbaar) noemt het de 'grootste vuurproef' voor de burgemeester sinds de strandrellen in Hoek van Holland in 2009. "Zijn populariteit is nu zeer hoog. Maar het is als een keukentrap met treden aan twee kanten. Je staat snel weer beneden."

Aboutaleb zal de komende maanden regelmatig de Beverwaard bezoeken. Hij realiseert zich dat er meer op het spel staat dan alleen de rust in die wijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden