Asiel om te ontsnappen aan koning

Jonge dames in Swaziland doen mee aan de jaarlijkse 'rietdans'. Als het de koning behaagt, kiest hij uit hen een nieuwe vrouw. Beeld Reuters
Jonge dames in Swaziland doen mee aan de jaarlijkse 'rietdans'. Als het de koning behaagt, kiest hij uit hen een nieuwe vrouw.Beeld Reuters

Een jonge vrouw uit Swaziland heeft in Engeland asiel aangevraagd omdat ze bang is door koning Mswati III tot één van zijn vrouwen te worden gemaakt. De koning die 13 echtgenotes heeft, kiest er bijna jaarlijks een bij. Dat gebeurt bij de traditionele rietenrokjesdans, waarbij jonge halfnaakte Swazi maagden voor Mswati dansen.

Tintswalo Ngobeni (22) zegt dat de koning 7 jaar geleden zijn interesse voor haar had laten blijken en met haar wilde trouwen. Dat gebeurde toen hij op bezoek was bij zijn vierde echtgenote LaNgangaza.

'Hij begon me op te bellen op de kostschool waar ik zat en vroeg of ik deel wilde uitmaken van de koninklijke familie', aldus Tintswalo, die van zijn avances niets wilde weten en naar Engeland vluchtte, waar ze asiel aanvroeg.

Afgewezen
De asielaanvraag is inmiddels afgewezen en Tintswalo staat op het punt om het land te worden uitgezet. Ze is bang voor wat haar in Swaziland te wachten staat. 'Je moet gehoorzamen aan de koning, je mag hem niet weigeren', vertelde ze aan de krant Daily Mail.

Ze denkt dat ze in de gevangenis kan belanden, ook omdat ze de laatste jaren actie heeft gevoerd tegen het autocratische bewind van de 45-jarige koning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden