Asia Bibi voor haar veiligheid overgebracht naar Islamabad

De dochters van de Pakistaanse christen Asia Bibi poseren met een foto van hun moeder voor hun uis in Sheikhupura in de Punjab provincie. Beeld REUTERS
De dochters van de Pakistaanse christen Asia Bibi poseren met een foto van hun moeder voor hun uis in Sheikhupura in de Punjab provincie.Beeld REUTERS

De Pakistaanse christen Asia Bibi is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft CU-Kamerlid Joël Voordewind vernomen van Bibi’s advocaat Saif-ul-Malook, en van bronnen in Pakistan. Volgens Voordewind zit Bibi in een vliegtuig, maar waar ze naartoe wordt gebracht is nog onduidelijk.

Geruchten dat Bibi onderweg is naar Nederland, kon hij niet bevestigen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover geen informatie te hebben. Bibi’s advocaat zit sinds zaterdag in Nederland, maar of zijn cliënte volgt is nog onzeker. Volgens Voordewind ligt een Europese eindbestemming voor Bibi wel voor de hand.

Eerder op de dag werd Bibi al voor haar veiligheid overgebracht naar Islamabad. Onder strenge veiligheidsmaatregelen vertrok Bibi uit Punjab. De overplaatsing volgt na de arrestatie van twee gevangenen die Bibi probeerden te wurgen.

Volgens de autoriteiten mag Bibi Pakistan niet verlaten omdat een radicale moslimadvocaat om herziening van het vonnis heeft gevraagd. Een dergelijke procedure duurt in Pakistan vaak jaren.

Bibi zat in Pakistan jaren in de dodencel, op verdenking van belediging van de profeet Mohammed. Het hooggerechtshof sprak haar vrij, maar extremistische moslims in Pakistan reageerden woedend op de uitspraak. De radicaal-islamitische groep Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) wil dat Bibi alsnog wordt terechtgesteld en wenst de rechters die haar vrijspraken eenzelfde lot toe. Ook haar advocaat is zijn leven in Pakistan niet meer zeker.

Lees ook:

De heksenjacht op Asia Bibi laat zien hoe radicale moslims Pakistan in gijzeling houden

Zelfs nu het hooggerechtshof haar heeft vrijgesproken, kan ze niet in vrijheid leven. Radicale moslims dreigen haar te vermoorden, evenals haar man, haar drie dochters, haar advocaat en de rechters van het hof.

Vrijlating van Asia Bibi staat toch op losse schroeven

Radicale moslims in Pakistan lijken erin geslaagd de vrijlating tegen te houden van Asia Bibi, de christelijke vrouw die woensdag werd vrijgesproken van godslastering. Die vrijspraak leidde tot felle protesten van de radicaal-islamitische TLP.

Advocaat Asia Bibi duikt op in Nederland: ‘Ze komt binnenkort vrij’

De van blasfemie vrijgesproken christen Asia Bibi wil zo snel mogelijk Pakistan verlaten en asiel aanvragen in het Westen. Haar advocaat reist haar vast vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden