Ashton Eaton laat zich niet verleiden door tienkamp-record van Kévin Mayer

Kévin Mayer wist zondag 9126 punten te behalen op de tienkamp, 81 punten meer dan het record van Ashton Eaton  uit 2015. Beeld AFP
Kévin Mayer wist zondag 9126 punten te behalen op de tienkamp, 81 punten meer dan het record van Ashton Eaton uit 2015.Beeld AFP

Nu de Fransman Kévin Mayer een nieuw wereldrecord op de tienkamp heeft gevestigd met een score van 9126 punten, roepen fans Ashton Eaton op om een comeback te maken. De beste tienkamper in de geschiedenis – tot zondag dan – zou moeten laten zien dat hij het record weer kan opeisen.

Eline van Suchtelen

Helaas. Eaton is niet geprikkeld door de oproep, die begon op Twitter. Ook niet door de opmerking van een andere fan, die hem graag ziet terugkeren voor een gevecht dat 'beter zal zijn dan een duel tussen Batman en Superman'. Eaton belooft zich weer te laten zien, maar niet zoals zijn fans van hem verlangen. De voormalige meerkamper, die vorig jaar abrupt een punt zette achter zijn carrière, wil een nieuwe generatie atleten op weg helpen.

Grenzen

Daarom zegt de 30-jarige Amerikaan ook zo blij te zijn dat zijn wereldrecord uit de boeken is gelopen, gesprongen en geworpen. "Ik ben blij voor Kévin en voor de toekomst van de meerkamp", schrijft Eaton. "Voor mij was het altijd belangrijk om de grenzen op te zoeken en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Hoe meer mannen over de 9000 punten komen, hoe beter. Allez!"

Kévin Mayer verbrak Eatons wereldrecord op een vruchtbare dag voor topprestaties in de sport. Enkele uren voordat hij in actie kwam op het afsluitende onderdeel in Frankrijk, verbeterde de Keniaan Eliud Kipchoge in Berlijn het wereldrecord op de marathon.

Mayer scoorde zondag in het Franse Talence 9126 punten op de tienkamp. Daarmee haalde hij 81 punten meer dan het record dat Eaton op de WK in Peking in 2015 neerzette (9045). Kévin Mayer is met zijn prestatie de derde atleet die de mythische grens van 9000 punten doorbreekt en de eerste die boven de 9100 komt.

Met zijn wereldrecord neemt de 26-jarige Fransman wraak voor zijn mislukte EK in Berlijn van vorige maand. In het Olympiastadion was Mayer als regerend wereldkampioen op de tienkamp en indoorwereldkampioen op de zevenkamp de favoriet voor de Europese titel. Hij verprutste zijn wedstrijd in Duitsland bij het verspringen. Zijn sprongen werden tot drie keer toe ongeldig verklaard, omdat hij verkeerd afzette. Hij kon daardoor na het tweede onderdeel zijn tas alweer inpakken.

Het is een strategie die Mayer siert, maar die nu verkeerd uitpakte. De atleet wil altijd tot het uiterste gaan, ook als hij tegen de grens van een foute afzet aan zit.

Stokslagen

Mayer moet het, in tegenstelling tot zijn vroegere concurrent Ashton Eaton, vooral hebben van de werpnummers. Eaton blonk uit op de looponderdelen, Mayer is meer van het krachtwerk. Zondag zette Mayer, in zijn jeugd al wereldkampioen en in Rio winnaar van olympisch zilver, goede resultaten neer bij het polsstokhoogspringen (5,45 meter) en het hoogspringen (2,05 meter). Hij blonk zoals vaker uit op de werpnummers, met een persoonlijk record bij het speerwerpen van 71,90 meter. De discus gooide hij 50,45 meter ver en bij het kogelstoten kwam hij tot precies 16 meter.

Met die resultaten zat hij in zo'n goede uitgangspositie voor de afsluitende 1500 meter, dat hij grapte dat het hele stadion hem stokslagen zou mogen geven als het wereldrecord niet zou lukken.

Lees ook:

Kipchoge vestigt nieuw wereldrecord op de marathon

De Keniaan Eliud Kipchoge schreef geschiedenis met een onwaarschijnlijk wereldrecord op de marathon van Berlijn. Zijn tijd: 2.01.39. Eén minuut en achttien seconden sneller dan het vorige record.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden