ASC-keurmerk haalt grote zalmkwekers binnen

Zestien van de grootste zalmkwekerijen ter wereld (samen goed voor 70 procent van de wereldproductie) willen zich de komende jaren committeren aan het ASC-label, het keurmerk voor duurzaam gekweekte vis.

In 2020 voldoen de producenten, verenigd in het zogenoemde Global Salmon Initiative (GSI), aan de eisen van het Aquaculture Stewardship Council, zo beloofden ze gisteren op een conferentie in het Noorse Trondheim.

Volgens het Wereld Natuur Fonds, dat het ASC mede heeft opgezet, is dit een belangrijke ommezwaai. "Natuurbehoud in kustgebieden waar zalm wordt gekweekt, is gedoemd te mislukken als de industrie de komende jaren niet verduurzaamt", meent woordvoerder De Gruijl. "Bovendien neemt viskweek snel in belang toe als eiwitbron voor de groeiende wereldbevolking." Als de zalmsector eenmaal kiest voor duurzaamheid, dan beïnvloedt dat de hele voedselindustrie.Ook drie grote leveranciers van visvoer hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Om een keurmerk te krijgen, moeten de kwekers de lokale flora en fauna beschermen, net als de gezondheid van wilde populaties. In Noorwegen zwemmen kweekzalmen in fjorden, in open water beperkt door netten. Vandaaruit verspreiden ze ziektes en parasieten, die ook de wilde zalmen verzwakken. Zalmluis is bijvoorbeeld een parasiet die vooral jonge zalmpjes doodt.

En dan zijn er nog de vissen die ontsnappen. Die dragen niet alleen ziektes over, ze trekken ook de rivieren op om zich met wilde zalmen te mengen. Er zijn rivieren waar meer dan de helft van de paaiende zalmen uit kwekerijen komt. Dergelijke genetische vervuiling, zo is wetenschappelijk aangetoond, geeft wilde vissen een kleinere overlevingskans.

Het ASC-keurmerk stelt ook eisen aan het gebruik van wilde vis in visvoer, aan energiegebruik, uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en gebruik van chemicaliën. Bovendien moeten de bedrijven zorgen voor een goede waterkwaliteit en voldoende leefruimte voor hun vissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden