Asbestslachtoffer verliest zaak

Rechter: Staat is niet verwijtbaar tekortgeschoten in toezicht

De staat is niet aansprakelijk voor de asbestkanker van de 59-jarige Klaas Jasperse uit Vlissingen. Dat stelt de rechtbank in Den Haag, in de eerste zaak waarin een asbestslachtoffer de staat aansprakelijk had gesteld voor zijn ziekte.

Jasperse verwijt de rijksoverheid dat hij ziek is geworden doordat er onvoldoende regels tegen het gebruik van asbest zijn uitgevaardigd en te weinig toezicht is gehouden. Jasperse werkte decennialang onbeschermd met asbest in de voormalige aluminiumsmelterij Zalco in Vlissingen. In 2009 bleek hij mesothelioom te hebben, kanker veroorzaakt door asbestvezels. Volgens Jasperse is er al die jaren nooit door de Arbeidsinspectie toezicht gehouden op de veiligheid in het bedrijf.

De rechtbank in Den Haag vindt dat de staat geen verwijt treft. Op de eerste plaats constateren de rechters dat de zaak goeddeels verjaard is. Jasperse deed een beroep op de verlengde verjaringstermijn van dertig jaar in asbestzaken. Die langere verjaring is ingesteld omdat mesothelioom zich vaak pas na dertig jaar of langer openbaart.

De staat vond dat in deze zaak de normale verjaringstermijn van twintig jaar moest gelden, omdat het in de rechtszaak van Jasperse immers niet gaat om de blootstelling aan asbest, maar om het uitblijven van wetgeving en toezicht door de overheid. De rechtbank gaat daarin mee.

Daarmee was de claim nog niet van tafel, omdat het laatste jaar waarin Jasperse met asbest werkte (1993) nog net binnen de termijn van twintig jaar valt. Maar de rechtbank vindt dat de staat niet verwijtbaar tekort is geschoten in het opstellen van regels voor het werken met asbest en het toezicht. Volgens de rechters kon 'in redelijkheid' niet worden verwacht dat de Arbeidsinspectie toezicht hield op het gebruik van asbest bij het bedrijf waar Jasperse werkte. Ook vindt de rechtbank dat de staat voldoende heeft gewaarschuwd voor de risico's.

Jasperse gaat in beroep. "De staat heeft tot taak toe te zien op de veiligheid en de arbeidsomstandigheden", aldus Bob Ruers, zijn advocaat. "Eigenlijk zegt de rechter: 'Je mag niet te veel van de staat verwachten'. Het vonnis is slecht gemotiveerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden