Asbestschip Otapan vertrekt uit Nederland

(Novum) - Het voormalige asbestschip Otapan zet donderdag koers richting Turkije. Met de Turkse eigenaar is een schikking getroffen over de verdeling van de kosten die zijn gemaakt om het schip asbestvrij te maken. De juridische procedures tegen de Turkse rederij Simsekler zijn daarom beëindigd. Dat heeft het ministerie van Vrom donderdag bekendgemaakt.

Eerder al gaf de Turkse overheid toestemming om het schip over te brengen naar Aliaga, waar het zal worden ontmanteld. De Otapan ligt in de Rotterdamse haven. Donderdagmiddag zal het via de Oude Maas naar de westkust worden gesleept en naar verwachting donderdagavond nog vanuit Hoek van Holland richting Turkije vertrekken.

De Otapan lag van 1999 tot 2006 in Amsterdam. De voormalige olietanker zou in 2006 in Turkije worden gesloopt. De Turkse overheid stuurde het schip echter op het laatste moment terug toen bleek dat er veel meer asbest in het schip zat dan de duizend kilo die door de Nederlandse autoriteiten was opgegeven.

De Nederlandse overheid heeft het schip toen laten schoonmaken, naar eigen zeggen 'om uit de ontstane impasse te komen'. Nederland verklaarde zich echter niet bereid volledig voor de kosten op te draaien en spande een zaak aan tegen de Turkse rederij.

Aan liggeld, havengeld, verzekeringen, sleepkosten en de kosten voor het houden van toezicht op de Otapan zegt het ministerie van Vrom circa 550 duizend euro te hebben uitgegeven. Simsekler neemt daarvan 240 duizend euro voor zijn rekening, schrijft minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er loopt nog een procedure tegen de voormalige Mexicaanse eigenaar om de kosten van de sanering te verhalen. Het gaat om zo'n 4,5 miljoen euro.

Dat het schip nadat het door Turkije was geweigerd voor het schoonmaakwerk naar Rotterdam werd gesleept, wekte overigens wrevel bij een aantal omwonenden. Zij probeerden met procedures tevergeefs de Otapan te laten verkassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden