Asbestrechtzaken draaien bedrijven de nek om

Tientallen faillissementen, een verlies van tienduizenden banen, een fors gat in pensioenen en 275 miljard dollar aan kosten voor het bedrijfsleven. De Verenigde Staten betalen een zware economische prijs voor de massale claims van asbestslachtoffers, becijferden Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en twee andere topeconomen in opdracht van de organisatie van Amerikaanse verzekeraars (AIA).

redactie economie

Volgens de studie zijn al 61 bedrijven bankroet gegaan als direct gevolg van asbest-schadeclaims. Gelet op het tempo in de afgelopen jaren verwachten de economen dat dit aantal zal oplopen. Dat treft ook werknemers, betoogt het team van Stiglitz.

De faillissementen hebben geleid tot een duurzaam verlies van 52000 tot 60000 arbeidsplaatsen in de VS. Dit staat los van de 200000 werknemers van de bankroete bedrijven die hun baan verloren en daardoor 25000 tot 50000 dollar aan looninkomsten derven. Bovendien zien zij de waarde van hun pensioen met ongeveer een kwart verminderen. Velen hadden aandelen in hun bedrijven als appeltje-voor-de-dorst.

Stiglitz noemt het opvallend dat het aantal schadeclaims omhoog schiet terwijl de groep ernstig zieke asbestslachtoffers die een aanklacht hebben ingediend, de laatste tien jaar stabiel blijft. Het zijn nu vooral gezonde werknemers die schadevergoeding eisen omdat ze door blootstelling aan asbest in het verleden in de toekomst ziek zouden kunnen worden.

Tal van bedrijven, ook Europese, hebben extra geld opzij moeten zetten met het oog op eventuele schadevergoeding. Het heeft druk gezet op de aandelen van bedrijven, die met claims zijn geconfronteerd. Zo raakte de koers van Europa's grootste machinebouwer ABB onlangs in een vrije val. Veel ondernemingen proberen te schikken.

De organisatie van Amerikaanse verzekeraars vindt dat het Amerikaans Congres maatregelen moet nemen om een einde te maken aan de ongebreidelde rechtsgang die bedrijven om zeep helpt. De studie van Stiglitz die de nadruk legt op de schade voor de werknemers, moet ook de vakbonden ervan overtuigen dat actie nodig, al is het maar om de claims van de echte zieken te beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden