Asbest opvegen met een bezem

Een medewerker van een glasrecyclingbedrijf verwerkt de enorme hoeveelheid flessen na de feestdagen. Beeld anp
Een medewerker van een glasrecyclingbedrijf verwerkt de enorme hoeveelheid flessen na de feestdagen.Beeld anp

In de afvalsector wordt massaal zonder bescherming gewerkt tussen dieselwalmen en andere kankerverwekkende stoffen zoals kwarts, houtstof en asbest. Welgeteld 141 afvalverwerkende bedrijven overtraden vorig jaar de regels voor het werken met gevaarlijke stoffen, meldt de Inspectie van het ministerie van sociale zaken. Inspecteurs troffen bedrijfshallen aan 'waar alles wat je aanraakte vies en stoffig was'.

Inspecteurs zagen een werknemer met een bezem asbest opvegen. Levensgevaarlijk. Vegen is verboden in afvalbedrijven. Er reden in hallen waar mensen werken dieselheftrucks rond die fijnstof uitstoten dat kankerverwekkend is. "Deze uitlaatgassen kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken", aldus de inspectie. De sector is verplicht om binnen met elektrische of LPG-aangedreven heftrucks te werken.

"Het stofrisico van het bewerken en recyclen van afval wordt nog steeds onderschat", schrijft de inspectie. Vooral bij kleine bedrijven en bedrijven die puin recyclen. Daar trof de inspectie werknemers aan zonder adembeschermende maskers. "Dat komt mogelijk doordat de mensen op korte termijn weinig van de schadelijke gevolgen merken."

Dodelijke gevolgen
Op de lange termijn kunnen de gevolgen echter dodelijk zijn. Werknemers kunnen door stoflongen arbeidsongeschikt raken of overlijden aan kanker. Daarom moeten werknemers die handmatig afval sorteren dit altijd doen in een sorteercabine die voorzien is van een luchtverversing en klimaatregeling. In kleine bedrijven gebeurt dat zelden. "Er wordt veel gewerkt met verouderde machines waardoor de stofafzuiging onvoldoende is."

De Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren reageert laconiek. "Het rapport lijkt alarmerend, maar is het niet", zegt directeur Max de Vries. "Het onderzoek van de inspectie lijkt nergens op. In ons afval kan asbest zitten, dat klopt, maar dat halen we er eerst uit; bij het verwerken zit het er niet meer in. Ik begrijp niet waar de inspectie het vandaan haalt dat werknemers tussen het asbest werken."

null Beeld anp
Beeld anp

Geen schone schoenen
Het stoort De Vries dat de inspectie steeds meer eist. "Eerst moesten we het contact met kwartsstof te beperken. Dus iedereen ging met water werken om stofverspreiding te vermijden. En nu eist de inspectie een cabine. Ik begrijp dat bedrijven denken; wanneer is het nou eens goed?"

Het is voor de inspectie pas goed als er géén blootstelling is aan kankerverwekkende stoffen. Daar moet De Vries om lachen. "Het is wel afval hè waar we mee werken. Dan kan je geen schone schoenen houden."

Boete
De bedrijven die in 2014 in overtreding waren, worden dit jaar opnieuw gecontroleerd. Als ze dan nog steeds onveilig werken, krijgen ze een boete. Dat lijkt laat, aangezien inspectierapporten uit 2005 en 2010 dezelfde misstanden signaleerden. Maar pas sinds 2013 geldt een hardere aanpak voor overtredingen bij recidive, laat de inspectie weten. De inspectie maakt de namen van overtreders niet bekend.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid zegt desgevraagd dat de sector zijn aandacht heeft en prijst vooral de inzet tot verbeteringen de afgelopen tien jaar. "De sector is actief, met onder meer het opstellen van een arbo-catalogus. Ik stimuleer en ondersteun de branche bij hun activiteiten gericht op gezond werken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden