As-Soennahmoskee in Den Haag bedreigd met aanslag

Bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri toont de dreigbrief die de As Soennahmoskee ontving. (De tekst van de brief is op deze foto onleesbaar gemaakt door Trouw.) Beeld ANP
Bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri toont de dreigbrief die de As Soennahmoskee ontving. (De tekst van de brief is op deze foto onleesbaar gemaakt door Trouw.)Beeld ANP

De Haagse As Soennahmoskee ontving zaterdag een brief waarin gedreigd werd met een aanslag.

Marije van Beek

Aan de enveloppe was een speelgoedvrachtwagentje toegevoegd. ‘Een vrachtauto die een moskee of een school raakt!’, luidt een zinsnede in de brief. De politie onderzoekt de zaak en hield afgelopen weekend extra toezicht bij de moskee.

In de brief aan de As Soennahmoskee staat dat ‘bij elke laffe aanslag op onze burgers en kinderen … zomaar een tegenaanval kan volgen’. Die woorden doen denken aan de dodelijke aanslag van vorige week op de Finsbury Park-moskee in Londen. De 47-jarige Darren Osborne reed met een bestelbus in op moskeebezoekers. Hij riep: “Ik wil alle moslims doden” en "Dit is voor London Bridge", waarmee hij verwees naar de aanslag van begin deze maand. Er viel een dode en elf mensen raakten gewond.

Bij de As Soennahmoskee maken ze zich grote zorgen. “We zijn diep geschokt en ontdaan om juist in de maand Ramadan, waarin het in en om moskeeën erg druk is, dit dreigement te ontvangen”, zegt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri.

Polarisatie

Agressie tegen moskeeën is niet nieuw. Vorig jaar februari pleegden vijf rechts-extremisten een brandbomaanslag op de moskee Allah’s huis voor moslims in Enschede. Diezelfde maand kregen zeker twintig moskeeën in Nederland een dreigbrief, voorzien van hakenkruizen en anti-islamitische teksten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemde de aanslag in Londen afgelopen vrijdag ook in zijn driemaandelijkse rapportage. Die aanslag ‘bevestigt dat de aanhoudende polarisatie rondom de islam niet zonder gevolgen blijft’, aldus de NCTV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden