Weblog

Aruba zet vliegwiel in werking voor groene stroom

Een vliegwiel wordt op zijn plaats gebracht. Beeld Temporal Power
Een vliegwiel wordt op zijn plaats gebracht.Beeld Temporal Power

Aruba wil al over vier jaar energieneutraal zijn. Op weg daarheen gaat het eiland een serie vliegwielen installeren die zonne- en windenergie kunnen opslaan.

Vincent Dekker

De vliegwielen worden op toeren gebracht met overtollige groene stroom en gaan weer langzamer draaien als er stroom nodig is. Elk vliegwiel heeft een capaciteit van 500 kW en kan in totaal 50 kWh aan stroom leveren. Om te beginnen wordt nu een eenheid met tien vliegwielen gebouwd, dus met een capaciteit van 5 MW en 500 kWh. Volgend jaar komen er nog eens tien bij.

Miljoen toeristen
Uiteindelijk gaat het dus om een capaciteit van 10 MW en 1 MWh. Dat lijken behoorlijke getallen voor een klein eiland als Aruba. Maar Aruba telt 100.000 inwoners en begroet jaarlijks een miljoen toeristen. Samen verbruiken die gemiddeld bijna 100 MWh per uur. Die ene MWh van de twintig vliegwielen zou straks dus in 36 seconden of minder zijn opgebruikt.

Standby-killer
De vliegwielen zijn dan ook niet bedoeld als vervanger van een elektriciteitscentrale. Ze hoeven alleen maar heel even in te springen bij een plotselinge stroomdip, als de zon achter de wolken verdwijnt bijvoorbeeld. De benodigde stroom wordt dan door traditionele generatoren geleverd, maar die hebben even tijd nodig om op gang te komen. Die tijd krijgen ze dankzij de vliegwielen, waardoor ze niet meer voortdurend op (bijna) volle toeren hoeven te draaien. Vliegwielen kunnen in een fractie van een seconde stroom gaan leveren. Daarmee geven ze generatoren de tijd om goed op toeren te komen, waardoor ze in stand-by modus veel minder hard hoeven te draaien. En dat bespaart dus veel CO2.

Oud ijzer
Ik stelde me vliegwielen altijd voor als grote, heel snel ronddraaiende, platte schijven. Maar dat hoeft natuurlijk niet, bedachten ze bij het Canadese Temporal Power. Zij leveren enorme cylinders van massief metaal. Daarvoor hergebruiken ze oud ijzer, en met een hint richting de concurrerende batterijenleveranciers melden ze dat er 'geen schadelijke chemicaliën' bij worden gebruikt.

De tonnen wegende cylinders draaien rond op magnetische lagers waardoor van slijtage vrijwel geen sprake is. Als het goed is moet Aruba minstens twintig jaar van zijn vliegwielen kunnen gaan genieten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden