Aruba wil geldprobleem zelf oplossen, liefst met een schappelijke lening

Premier Evelyn Wever-Croes. Beeld EPA
Premier Evelyn Wever-Croes.Beeld EPA

Aruba kan zijn begrotingstekort zelf aanpakken, zegt premier Wever-Croes. Zonder ingrijpen van Nederland.

De regering van Aruba hoopt binnen een maand met een gedetailleerd plan te komen om de financiën op orde te krijgen. Daarbij denkt het eiland de hulp van Nederland niet nodig te hebben, zegt premier Evelyn Wever-Croes.

De Arubaanse premier is deze week in Nederland, onder meer voor gesprekken met premier Mark Rutte en staatssecretaris van binnenlandse zaken Raymond Knops. In de gesprekken die er zijn geweest stond de financiële situatie op het eiland centraal. De regering van Wever-Croes trad in november aan en zag zich geconfronteerd met een groot begrotingstekort dat was nagelaten door de vorige regering.

De premier benadrukt dat Nederland en Aruba het erover eens zijn dat dat tekort moet worden aangepakt. Wel verschillen Aruba en Nederland van mening over het tempo waarin dat moet. Voor dit jaar heeft het eiland nog een begrotingstekort van 150 miljoen euro.

Wever-Croes voerde al diverse maatregelen door, zoals een salarisnorm voor personeel in overheidsdienst. Ook wil ze met een extra crisisheffing het tekort volgend jaar terugbrengen tot 30 miljoen, om vervolgens in 2020 een overschot van 25 miljoen te noteren. Ook de staatsschuld, die ruim 90 procent bedraagt van de omvang van de totale economie, wil ze de komende jaren terugdringen.

"Over een jaar of negen zitten we op 70 procent, en tien jaar later op 50 procent", zegt Wever-Croes over haar plannen. Aruba moet dat op eigen kracht kunnen, al hoopt de premier wel op een Nederlandse lening tegen schappelijke voorwaarden.

Wever-Croes beschouwt het herstellen van het vertrouwen tussen Nederland en Aruba als een van haar belangrijkste opgaven. "Aruba heeft er met de pet naar gegooid, dat klopt", zegt ze over het verleden. Ze hoopt ingrijpen van Nederland, waarmee Knops dreigt, te kunnen afwenden. Die toezegging heeft ze nog niet van hem losgekregen.

Een andere belangrijke kwestie voor Aruba is de voortdurende crisis in Venezuela, dat op vaarafstand ligt. "Het is een inhumane situatie daar. Maar Aruba is maar een eiland, we kunnen niet overspoeld worden. Dus we zijn streng. Mensen die illegaal komen moeten worden uitgezet."

Nederland heeft beloofd om Aruba, dat ongeveer zo groot is als Texel, te helpen bij het verwerken van bijvoorbeeld asielaanvragen. "Wij hebben die capaciteit niet."

Lees ook: Het 'wonder Aruba' kost te veel geld

Het 'wonder Aruba'. Zo omschrijft journalist René Zwart van het Antilliaans Dagblad de ontwikkeling die het Caribische eiland de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. In zijn boek 'Visie, passie en lef' roemt hij het werk van de Arubaanse minister-president Mike Eman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden