Aruba toegevoegd aan de Europese zwarte lijst met belastingparadijzen

Staatssecretaris Menno Snel (links) overlegt met de Roemeense minister van financiën, Eugen Teodorovici. Die zit dit halfjaar de vergaderingen van de EU-ministers van financiën voor.Beeld EPA

De EU-ministers van financiën breiden de zwarte lijst met belastingparadijzen uit van vijf naar vijftien landen.

De Europese Unie heeft tien landen toegevoegd aan de zwarte lijst van belastingparadijzen. Daartoe behoort ook het Nederlandse gebiedsdeel Aruba. De 28 EU-ministers van financiën kwamen gisteren tot het oordeel dat de bewuste landen eerdere toezeggingen over aanpassingen niet op tijd zijn nagekomen.

Naast Aruba gaat het om Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, de Marshalleilanden, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Daarmee telt de zwarte lijst nu vijftien landen. De vorige versie omvatte Samoa, Trinidad en Tobago, en de drie Amerikaanse gebiedsdelen Amerikaans Samoa, Guam en de Maagdeneilanden.

De Europese lijst werd na lang gesteggel in december 2017 ingevoerd, als gevolg van onthullingen zoals de Panama Papers. Die legden grootschalige belastingontwijking bloot. Hoewel ook EU-landen zelf, waaronder Ierland, Luxemburg en Nederland, in het vizier kwamen vanwege hun ‘tax rulings’ voor grote bedrijven, staan er alleen niet-EU-landen op de lijst.

Die is overigens niet in beton gegoten: regelmatig wordt gekeken of landen hun leven hebben gebeterd, of juist afglijden. Er is ook een ‘grijze lijst’ met landen waar nog het een en ander mis is, maar die beterschap hebben beloofd. Onder meer Aruba had eerder toegezegde wetswijzigingen voor 31 december vorig jaar moeten doorvoeren. Omdat dit niet op tijd gebeurde, is Aruba doorgeschoven naar ‘zwart’.

In principe had elke minister gisteren een veto kunnen uitspreken wanneer het bewuste gebiedsdeel tot de eigen invloedssfeer behoorde. Maar staatssecretaris Menno Snel (D66) heeft dat bij Aruba niet gedaan, net zo min als zijn Britse ambtgenoot dat deed bij Bermuda.

Wetgeving

“Ik heb Aruba en ook Curaçao gewaarschuwd: wij zijn serieus bij het opstellen van deze lijst”, aldus Snel. “Het zijn objectieve criteria, iedereen kent de regels. We doen niet aan politieke weging. Op Aruba heerst een belastingregime dat nog tekortschiet op het gebied van schadelijke belastingpraktijken. De wet die dat moet veranderen, wordt eind deze maand aangenomen. Maar we hebben gezegd: deze lijst is niet op basis van beloftes, maar van wetgeving.”

Als de wet er inderdaad doorkomt, zal Aruba bij de eerstvolgende revisie weer van de zwarte lijst verdwijnen, mogelijk al in mei.

Er was de nodige discussie over de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Die hadden volgens Brusselse bronnen ‘grondwettelijke problemen’ aangevoerd als argument waarom bepaalde maatregelen uitbleven. Italië en Estland wilden de VAE meer tijd gunnen, maar een dreigend Italiaans veto ging van tafel na de verzekering dat de Golfstaat bij een volgende editie weer van de lijst zou verdwijnen als de verbeteringen echt in de praktijk waren gebracht.

Lees ook:

De eerste editie van de zwarte lijst, van december 2017, telde nog zeventien landen

In november 2017 kwamen de Paradise Papers

Die legde vertakkingen bloot tussen de Amerikaanse minister Wilbur Ross en vertrouwelingen van de Russische president Poetin bloot. Ook de Britse Koningin Elizabeth II en de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau duiken op in het nieuwe lek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden