Aruba dreigt Nederland met juridische stappen

Aruba dreigt met juridische stappen tegen Nederland, omdat Nederland de belangen en burgerrechten van het land zou schenden. Er is volgens Aruba sprake van een 'door de Nederlandse regering geregisseerde dwaling van de Rijksministerraad' over de begroting van het eiland. Dat liet de Arubaanse regering zondag weten.

Redactie

De Arubaanse regering zal 'geen politieke, juridische en volkenrechtelijke optie onbenut laten' om een einde te maken aan de 'dwaling'. De Rijksministerraad besloot vrijdag de gouverneur van het eiland te steunen in zijn beleid om de begroting niet te ondertekenen zolang er geen onderzoek naar die begroting is gedaan.

De Arubaanse premier Mike Eman ging uit protest in hongerstaking. Eman zei toen dat het Arubaanse volk honger lijdt door de opstelling van Nederland. Hij verklaart zich solidair met zijn mensen door niet te eten. Het besluit van de Rijksministerraad is volgens Eman ongrondwettig en hij eist dat de begroting alsnog wordt ondertekend.

'Kille bemoeizucht' van Nederland
In een persbericht zei Eman 'diep teleurgesteld te zijn dat zijn inspanningen om de onderlinge banden binnen het Koninkrijk te verbeteren en het enthousiasme dat hij hierbij steeds heeft getoond door Nederland worden beantwoord met kille bemoeizucht, waar bovendien geen enkele aanleiding voor is'.

Maandagmiddag om twee uur zal Eman in een persconferentie in Den Haag een toelichting geven op de stappen die Aruba onderneemt tegen Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden