Artsenruzie over alternatieve geneeswijzen in vakblad

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - “Wij staan open voor iedere nette gedachtenwisseling, maar niet voor beledigende brieven. Daarom worden die felle brieven van de tegenstanders van alternatieve geneeswijzen geweigerd en niet omdat wij censuur zouden toepassen.”

Eigenlijk snapt mr. A. Ankone, plaatsvervangende hoofdredacteur van het artsenblad Medisch Contact er niets van. Plotsklaps moet zij zich verweren tegen een aanklacht van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die haar van koudwatervrees en subjectieve beoordeling beschuldigt.

In het eigen Actieblad tegen de Kwakzalverij plaatste de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een club van notoire tegenstanders van willekeurig welke alternatieve geneeswijze dan ook, gisteren een brief van de Biltse huisarts C. van der Smagt, zelf lid van genoemde anti-kwakzalversvereniging.

In juni werd deze brief door Medisch Contact geweigerd, nadat de hoofdredactie de voor- en tegenstanders van alternatieve geneeswijzen eerder al had opgeroepen niet meer van die vervelende brieven meer in te sturen.

“Brieven die met opzet kwetsend zijn voor de opponenten en inhoudelijke onderbouwing van argumenten ontberen, zullen door de redactie worden geweigerd”, luidde toen de mededeling.

Volgens C. Renckens, voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij, is de redactie toen al te veel aan het handje van de alternatieven gaan meelopen. Kennelijk voelde Medisch Contact zich gevoelig voor het argument van een antroposofisch arts - verwoord in een wel geplaatste brief - die de redactie verweet allerlei schotschriften zomaar te accepteren.

“Als men bijvoorbeeld de termen 'antroposofen' en 'homeopaten' door 'Turken' of 'joden' zou vervangen, zouden deze brieven het daglicht nauwelijks kunnen verdragen”, schreef toen de Tilburge arts P. Staal.

Volgens Renckens en de zijnen maakt het artsenblad met zijn nu ingezette afhoudende beleid aan “elke levendige discussie” een einde, waarmee het tevens getuigt van “onvoldoende feeling” voor de ernst van de zaak.

Onzin, reageert Ankone, die een serieuze briefwisseling tussen de vertegenwoordigers van de twee kampen juist toejuicht. “Maar wij kregen zo'n grote stroom brieven dat we daar hele nummers mee zouden kunnen vullen. Het gros van die brieven was bovendien voor de betrokkenen kwetsend: als je persoonlijks iets tegen iemand hebt, dan vecht je dat ook van persoon tot persoon maar uit en niet in een tijdschrift.”

Ankone schetst, althans in de brievenrubriek, een steeds grotere venijnigheid. En, zoals te doen gebruikelijk bij mensen die per se hun gelijk willen halen, ook een steeds grotere gevoeligheid. “Elke brief die wij niet plaatsen, staat in hun ogen direct gelijk aan censuur.”

Op de achtergrond van het hele conflict speelt het standpunt van de artsenorganisatie KNMG zelf een grote rol. Tot op heden heeft de KNMG nooit iets van alternatieve geneeswijzen willen weten. Uit principe staan er daarom bijvoorbeeld nooit advertenties voor homeopatische geneesmiddelen in Medisch Contact, maar omdat een groeiend aantal artsen deze zelfde middelen wel voorschrijft, ligt het redactionele en advertentiebeleid van MC juist op dit punt steeds vaker onder vuur.

En hoe pikant was nou die door Medisch Contact geweigerde brief van Van der Smagt?

Op de cover van zijn Actieblad kondigt Renckens de brief met veel bombarie aan. Bij lezing blijkt het een korte reactie van Van der Smagt op een eerder geplaatste brief van 'collega Blomme' van de Artsen Acupunctuur Vereniging, die deze zelfde Van der Smagt “als man van de wetenschap” oproept te helpen met de ontwikkeling van denkmodellen om in de acupunctuur het kaf van het koren te kunnen scheiden.

Een goed bedoelde oproep, maar Van der Smagt veegt er gevoeglijk de vloer mee aan. Van der Blomme zou zichzelf en met hem de hele acupunctuur met zo'n onderzoek immers alleen maar verder in de penarie helpen.

“Want hoe beter het onderzoek van opzet is, hoe minder effect van acupunctuur gemeten wordt”, schrijft Van der Smagt, die zich bij deze stellingname op zijn beurt weer op eerder onderzoek baseert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden