Artsenblad verandert van deftige heer in frivole vrouw

(Trouw)

Dat wordt schrikken voor de medische wetenschap. Het saaiste weekblad van Nederland wordt opgeleukt. Tijd ook, vindt de hoofdredactie.

Het statige Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ondergaat een ingrijpende gedaanteverandering. Van veruit het meest grijze periodiek van Nederland, wordt het NTvG een flitsend nieuwsblad voor medische wetenschappers.

De nieuwe, kleurige opmaak doet denken aan het beroemde British Medical Journal (BMJ) en dat is geen toeval. „We willen een soort Nederlandse BMJ maken”, zegt hoofdredacteur Peter de Leeuw, hoogleraar interne geneeskunde in Maastricht.

De ingreep betekent voor de inhoud van het NTvG vergaande aanpassingen. Niet langer vult de traditionele ’Klinische les’ over een prangend medisch praktijkprobleem de eerste pagina’s van het blad. Het nieuwe NTvG begint met nieuwspagina’s, die in het oude blad nog waren weggestopt. De vaste aanhef van de Klinisch les blijft ook in de vernieuwde opmaak onveranderd: ’Dames en Heren’. De hoofdredactie wil haar hand niet overspelen.

De Leeuw noemt de nieuwe opmaak zonder aarzeling ’de grootste verandering in 150 jaar NTvG’. „We willen af van de statige, dorre stukken. Het moet allemaal wat compacter en actueler.” Het tijdschrift verandert van ’een deftige heer in driedelig grijs’, zoals voormalig hoofdredacteur A. J. Dunning het NTvG ooit omschreef, in een ’frivole, jonge vrouw’, zoals adjunct-hoofdredacteur Joost Zaat het nieuwe blad typeert. Die beeldspraak is evenmin toeval: de dokter is tegenwoordig vaak een vrouw.

De Leeuw sluit niet uit dat in de nabije toekomst het NTvG – de oplage schommelt nu rond de 28.000 – ook voor patiënten een informatiebron wordt. „We spelen met het idee om resultaten van belangrijke medische studies in speciale artikelen voor patiënten te vertalen, zoals het Amerikaanse artsenblad JAMA al doet.”

Het vernieuwde NTvG besteedt meer aandacht aan maatschappelijke onderwerpen, zegt Zaat. „Die was de laatste jaren wat te weinig. We willen naar een bredere inbedding, met meer aandacht voor medisch relevante maatschappelijke aspecten, een beetje meer concurreren met het artsenblad Medisch Contact.”

Maar voor alles: de degelijkheid blijft. Zaat: „Hijgerig, politiek getint nieuws zul je niet tegenkomen.”

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden