Artsenbezoekers / Arts onvolledig voorgelicht

AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van geneesmiddelfabrikanten zwijgen bij hun bezoek aan artsen vaak over bijwerkingen van nieuwe medicijnen. Artsenbezoekers informeren dokters ook slecht over andere bezwaren die hun product bij specifieke patiënten kunnen opleveren.

Dit blijkt uit een verkennend onderzoek naar de kwaliteit van de informatie van artsenbezoekers, waarover artsenblad Medisch Contact morgen publiceert. Een panel van huisartsen registreerde een half jaar lang de activiteiten van artsenbezoekers voor DGV, een onafhankelijke stichting die ijvert voor verantwoord medicijngebruik.

Volgens projectleider Geurt Essers van DGV leunen artsen bij het voorschrijven zwaar op de informatie van de 1200 artsenbezoekers, die in Nederland geregi streerd staan. Uit een onderzoek onder huisartsen in Groot-Brittannië bleek dat dokters zelfs meer te vertrouwen op de gegevens van farmaceutische bedrijven, dan op informatie uit onafhankelijke bronnen. Het DGV-onderzoek toont aan dat de artsenbezoeker vooral verkoper is en veel minder een verstrekker van informatie.

Een groeiende groep huisartsen ontvangt nooit artsenbezoekers. Volgens Essers staat veertig procent van de artsen geen vertegenwoordigers meer te woord. Artsenfederatie KNMG bevestigt dat hoge percentage. Het bezoeken van artsen blijft niettemin voor de industrie lucratief, want studies hebben uitgewezen dat dokters zich door de artsenbezoeker in hun voorschrijven laten beïnvloeden, ook al denken de meesten van niet.

Artsenbezoekers verstrekten in enkele gevallen aan het panel van DGV onjuiste of voorbarige informatie over een geneesmiddel. Veel vaker echter bleek dat bijwerkingen niet werden gemeld: in 20 van de 32 gevallen. Het ging om bijwerkingen die volgens de huisartsen wel degelijk genoemd hadden moeten worden. In 29 van de 35 gevallen werden geen contra-indicaties gemeld, dat zijn omstandigheden waarin een middel niet mag worden voorgeschreven, bijvoorbeeld bij overgevoeligheid of bij bijzondere gezondheidsproblemen.

Volgens Catherine Kienhuis van FarmEduca, een stichting mede namens de industrie die toeziet op de kwaliteit van artsenbezoekers, is het verzwijgen van gegevens over medicijnen in strijd met het belang van objectieve informatievoorziening. Kienhuis meldt dat FarmEduca de opleidingseisen voor artsenbezoekers verder wil aanscherpen. Er bestaat geen gedragscode voor vertegenwoordigers in geneesmiddelen.

Directeur Ruud Coolen van Brakel van DGV vindt dat dokters helemaal geen artsenbezoekers moeten ontvangen. ,,De informatie is per definitie gekleurd. Artsen zouden zich moeten baseren op objectieve bronnen, zoals publicaties in wetenschappelijke bladen.''

DGV werkt aan een groter opgezet onderzoek, dat later dit jaar verschijnt. Het instituut wil ook het panel van deelnemende artsen uitbreiden tot veertig. Aan de eerste peiling werkten veertien huisartsen mee. Niettemin worden de uitkomsten representatief geacht voor de hele beroepsgroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden