Gezondheidszorg

Artsen zonder Grenzen sluit ziekenhuis Haïti om bendegeweld

Een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince. Beeld REUTERS
Een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince.Beeld REUTERS

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) sluit een ziekenhuis in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, omdat de veiligheid van personeel en patiënten daar op het spel staat door toenemend bendegeweld. In een andere AzG-hulppost in de arme wijk Cité Soleil reduceert de organisatie de activiteiten.

Redactie Trouw

AzG laat in een verklaring weten dat het ziekenhuis zelf niet het doelwit is geweest van de bendes, maar dat het zich in de frontlinie bevindt nu zich op enkele meters van het hospitaal oorlogstaferelen afspelen. Dat heeft al aan mensen het leven gekost: een kind dat aan de beademing lag is overleden toen patiënten moesten worden vervoerd vanwege schoten die rond het gebouw werden gelost, en een man is doodgeschoten toen hij voor het ziekenhuis de straat overstak.

Eerder dit jaar sloot AzG een ziekenhuis even buiten Port-au-Prince, nadat een patiënt was doodgeschoten toen hij de spoedeisende hulp verliet. De hulporganisatie benadrukt wel actief te blijven in het door geweld geteisterde Haïti. AzG runt daar onder meer mobiele hulpposten, centra voor zwangere vrouwen en baby’s en een kliniek waar schotwonden worden behandeld en slachtoffers van seksueel geweld, een veelvoorkomende misdaad tijdens het bendegeweld, worden bijgestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden