Artsen zonder Grenzen opent eerste vluchtelingenkamp in Frankrijk

Vluchtelingen arriveren in Grande-Synthes, het nieuwe kamp van Artsen zonder Grenzen.Beeld afp

De houten huisjes van Grande-Synthes in Noord-Frankrijk moeten onderdak bieden aan 1500 vluchtelingen die nu in tentjes in de modder bivakkeren. "Het Europese beleid heeft de humanitaire situatie dramatisch verergerd", zegt Mireille Capiau van Artsen zonder Grenzen. "Dit is noodhulp, maar de Franse overheid moet met een permanente oplossing komen."

De opening van het kamp is een pijnlijke primeur voor de hulporganisatie. Artsen zonder Grenzen opereert normaal gesproken vrijwel uitsluitend in crisisgebieden in ontwikkelingslanden, maar ziet zich genoodzaakt om de vluchtelingen in Noord-Frankrijk tegemoet te komen.

"Dit gaat over oorlog", zegt Capiau. "Begin dit jaar deed Artsen zonder Grenzen al een oproep aan Europese regeringsleiders om te zoeken naar permanente oplossingen, maar die zijn er nog steeds niet. We hopen niet dat we nog meer vluchtelingenkampen in Europa op moeten zetten, maar daar zijn we wel bang voor."

Een nieuw Calais?
De organisatie gaf maandag de eerste mensen onderdak in de houten huisjes in Grande-Synthe, in de buurt van Duinkerken. De bouw is nog gaande, het moeten er in totaal zo'n tweehonderd worden. Artsen zonder Grenzen heeft 2,6 miljoen euro voor het kamp uitgetrokken, de gemeente legt daar nog een half miljoen bij. Het kamp krijgt sanitaire voorzieningen, een gaarkeuken en een school.

Critici menen dat de hulporganisatie met Grande-Synthes een nieuw 'Calais' creëert, het nabijgelegen kamp dat vorige week werd ontruimd. De nieuwe opvang zou migranten aanmoedigen om door te reizen naar Frankrijk en zou een nieuwe trekpleister kunnen vormen voor mensensmokkelaars.

"We reageren hiermee op een noodsituatie", relativeert Capiau die kritiek. "De migranten komen toch wel, of er nu een kamp is of niet. Het creëren van betere leefomstandigheden zal geen invloed hebben op het de wens van mensen om het geweld in hun thuisland te ontvluchten. Als mensen willen komen, komen ze hoe dan ook."

Geen vingerafdrukken
Anders dan Calais wordt in het nieuwe kamp van Artsen zonder Grenzen niet gecontroleerd op identiteitsbewijzen, en worden geen vingerafdrukken genomen. Capiau: "Mensen moeten kunnen komen en gaan wanneer ze willen, dag en nacht." De hekken die de gemeente bij het kamp heeft neergezet zijn bedoeld om de vluchtelingen te beschermen voor de gevaren van de treinrails en de snelweg, zegt Capiau. Niet om er een gesloten opvang van te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden