Artsen wijzen op gevaar straling, ondanks inzichten wetenschap

Bijna vijftig artsen waarschuwen voor elektromagnetische straling door draadloze apparaten. Het zou gezondheidsklachten veroorzaken.

De officiële presentatie is pas morgen, maar het ’medisch appèl’ ligt al op straat. Het pamflet bevat een waslijst aan klachten die verband zouden houden met de ’stralingsbelasting’.

Die stralingsbelasting zou ’explosief’ zijn toegenomen door mobiele telefoons en andere draadloze apparatuur. Het gaat onder meer om hoofdpijn, innerlijke onrust, huidproblemen, reumatische aandoeningen, spierziekten, slapeloosheid, Alzheimer, kanker, hartritmestoornissen en hardnekkige bloeddrukafwijkingen.

Het appèl is opgesteld door het Nationaal Platform Stralingsrisico’s, een organisatie die de vermeende gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling onder de aandacht wil brengen. Het is ondertekend door 49 artsen, veelal afkomstig uit het alternatieve circuit. Er zitten geen hoogleraren bij.

De ondertekenaars van het appèl roepen de politiek en de gezondheidszorg op om de stralingsniveaus te verlagen en om het publiek te waarschuwen voor draadloze apparatuur.

De boodschap contrasteert nogal met de medische consensus. Die stelt dat elektromagnetische straling uit huishoudelijke apparaten niet krachtig genoeg is om blijvend lichamelijk letsel te veroorzaken. Dit in tegenstelling tot röntgenstralen; die beschadigen het DNA en kunnen kanker veroorzaken. In de praktijk gaat de opkomst van de mobiele telefoon dan ook niet gepaard met meer hersentumoren.

Toch overheerst bij het Nationaal Platform Stralingsrisico’s de bezorgdheid. „Het wordt steeds erger”, signaleert woordvoerder Alex Swinkels. „In Zweden heb je al hele groepen mensen die in de bossen leven omdat ze het in de stad niet meer uithouden. Straling wordt het tweede asbest-debacle.”

De Gezondheidsraad, die de regering adviseert over wetenschappelijke kwesties, bevestigt dat steeds meer mensen hun klachten toeschrijven aan straling. Maar wetenschappelijk bewijs voor dat verband ontbreekt, concludeerde de raad in maart nog in een geruststellend rapport.

Het rapport is opgesteld door een commissie die sinds 2000 alle wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van elektromagnetische straling volgt. De stand: nog nooit is uit een kwalitatief hoogwaardig onderzoek gebleken dat mensen gezondheidsproblemen kunnen krijgen van de elektromagnetische stralingsniveaus in de woonomgeving. Wel is aangetoond dat mensen eerder klachten ervaren als ze dénken dat ze aan straling worden blootgesteld.

Swinkels reageert namens het Nationaal Platform Stralingsrisico’s kritisch op dat rapport. Hij vindt dat de raad ten onrechte bepaalde alarmerende onderzoeken terzijde schuift omdat ze slecht zouden zijn uitgevoerd. „Als een onderzoek eenmaal is gepubliceerd in een vakblad, dan is het dus gecontroleerd en kán het dus helemaal niet zo slecht zijn.”

Swinkels laat zich sowieso niet snel overtuigen door geruststellende onderzoeken, ongeacht hoeveel er nog zullen komen. „Het gaat mij puur om de praktijk. Ik zie iedere keer weer dat mensen enorm opknappen als ze hun draadloze apparaten het huis uit doen. Dat zegt genoeg.”

Bij de Gezondheidsraad zijn ze niet gepikeerd over het appèl. Integendeel. „We hebben regelmatig overleg met elkaar en we nemen de klachten heel serieus”, laat vicevoorzitter van de Gezondheidsraad Marianne de Visser weten. „Het is minister Cramer van milieu wel opgevallen dat al onze analyses de onrust nog niet wegnemen. Daarom heeft zij anderhalf jaar geleden een kennisplatform opgericht dat onze informatie voor een breed publiek moet gaan vertalen.”

Toch is de kennis bij veel mensen nog niet doorgedrongen, erkent De Visser. „Dat geldt denk ik ook voor de artsen die het appèl hebben getekend. Mobiele telefonie is relatief nieuw. Het is misschien nog niet aan bod gekomen tijdens de nascholing.”

Ondertussen doen wetenschappers veel onderzoek naar elektromagnetische straling. Minister Cramer heeft daar enige tijd geleden zestien miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Het gaat onder meer om studies naar lange-termijn-effecten, al wijst voorlopig niets erop dat die zich zullen voordoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden