Artsen weigerden meidenprik te geven

amsterdam – Enkele GGD-artsen hebben geweigerd meisjes in te enten tegen baarmoederhalskanker. Dat zegt Alex van Bolderen, directeur van de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband, waar de artsen zich meldden. „Ook hebben artsen informatie gevraagd over consequenties als ze weigeren mee te werken.” Het gaat om ’incidentele gevallen’. De artsen vinden dat het effect van het vaccin tegen het HPV-virus nog onvoldoende bewezen is. Volgens Van Bolderen ligt een weigering moeilijk, omdat de prik als wetenschappelijk verantwoord is beoordeeld en is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf september krijgen alle meisjes van 12 een oproep voor inenting.

„Voor een jeugdarts kan het anders liggen. Maar voor een arts die primair is aangesteld om te prikken, is het lastig nee-zeggen”, aldus Van Bolderen. In een uiterst geval kan een arts worden ontslagen wegens werkweigering. De GGD’s moeten volgens hem afwegen of het verstandig is het zo ver te laten komen. „Een rechter zal altijd nog kijken of er noodzaak is deze arts in te schakelen. Als hij de enige is die dat werk kan doen, ligt het anders dan wanneer er nog tientallen anderen zijn.” Bij de GGD Hart voor Brabant gaat het om een arts en een verpleegkundige op een totaal van 60. Daar wordt gezocht naar een oplossing.

In maart begon een ’inhaalcampagne’ voor meisjes van 13 tot 17. Een succes was het niet: minder dan de helft van de meisjes kwam opdagen. Ook wetenschappers van het Nederlands Kankerinstituut zijn kritisch over de effectiviteit van de prik. Zo blijft het maken van uitstrijkjes nodig omdat het vaccin maar deels beschermt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden