Artsen voor rechter na aannemen slipcursus

ALKMAAR - Tien tot vijftien artsen moeten dit najaar voor de rechter verschijnen omdat zij van een farmaceutisch bedrijf een autoslipcursus hebben aangenomen. Ze hebben geweigerd een schikking van justitie te betalen.

Vijftig artsen ontlopen vervolging omdat zij wel een boete hebben betaald. Het bedrag lag, afhankelijk van de ernst van de verwijten, tussen de 25 en 250 euro.

Nog niet eerder zijn in Nederland medische beroepsuitoefenaars gedagvaard voor 'verboden gunstbetoning', een overtreding van het Reclamebesluit Geneesmiddelen. In deze regeling staat dat het aannemen van cadeaus met een waarde van meer dan 50 euro verboden is. De slipcursus kostte een kleine €150.

De slipcursus van de Nederlandse tak van het Duitse farmaceutische concern Boehringer-Ingelsheim was onderdeel van een informatiebijeenkomst over een middel tegen hoge bloeddruk. De deelnemende artsen konden aansluitend leren slippen.

Volgens woordvoerder A. van der Vegte van Boehringer heeft het bedrijf de cursus drie jaar achtereen aan artsen aangeboden. ,,We zijn er onmiddellijk mee gestopt, toen er door de inspectie proces-verbaal werd opgemaakt.''

Boehringer is het niet eens met de juridische actie tegen het bedrijf. Van de Vegte: ,,In het reclamebesluit staat dat je alleen cadeaus mag aanbieden die een relatie hebben met de praktijkvoering van een medische beroepsbeoefenaar. Wij vinden dat je een slipcursus daaronder kunt brengen. Ik kan me een bericht herinneren van een anesthesist die, op weg naar een spoedgeval in zijn ziekenhuis, om het leven kwam door een ongeval. Wij zien dus wel een relatie tussen dit cadeau en de praktijk van de arts.''

Bovendien vindt Boehringer dat de waarde van de slipcursus betrekkelijk was. ,,De cursussen werden op een doordeweekse dag gegeven. Veel artsen zullen dus hun praktijk hebben moeten laten waarnemen door een collega. Dat kostte ze enkele honderden euro's'', aldus Van der Vegte. De directie van het bedrijf moet zelf ook voor de rechter verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden