Artsen vangen bot met hoge salarisclaims

AMSTERDAM - De nieuwe minister van volksgezondheid Eduard Bomhoff krijgt meteen een taai dossier voor de kiezen. Hoewel hij volgens het regeerakkoord weinig extra geld te besteden heeft, zal er binnenkort toch eindelijk een beslissing moeten worden genomen over de salaris aanspraken van medisch specialisten, huisartsen, tandartsen, apothekers en andere vrije beroepsbeoefenaren.

Deze week stuurt het College Tarieven Gezondheidszorg een advies naar de nieuwe minister over de herijking van de inkomens per 1 januari 2003. Daarin staat dat het toekomstig uurtarief voor medisch specialisten op maximaal 82,80 euro moet uitkomen. Bovendien mogen de inkomens van huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en oefentherapeuten flink omhoog. De salarissen van apothekers blijven vrijwel gelijk.

Als deze voorstellen worden overgenomen stijgen de kosten van de gezondheidszorg met 250 miljoen euro. Dat is veel minder dan wat de vrijeberoepsbeoefenaren vragen. Zij hadden voor 950 euro salarisclaims ingediend.

De salarissen van de huisartsen, fysiotherapeuten en andere vrijeberoepsbeoefenaren zijn in het begin van de jaren tachtig op basis van ambtelijke salarisschalen vastgesteld en sindsdien trendmatig aangepast. De artsen vinden echter dat hun salarissen in vergelijking met andere beroepen onvoldoende zijn gestegen. Daarom heeft -inmiddels demissionair- minister Borst het CTG gevraagd te onderzoeken of de honoraria moeten worden aangepast.

Tegelijkertijd hebben de verschillende beroepsgroepen adviseurs in de arm genomen om een marktconform salaris te berekenen. Daar kwamen torenhoge claims uit: de medisch specialisten vonden een uurtarief van 135 euro gerechtvaardigd; de huisartsen berekenden dat hun jaarlijks inkomen met 26 procent omhoog zou moeten, de apothekers vroegen 59 procent en de fysiotherapeuten kwamen op een verhoging van 60 procent.

Het advies van het CTG is wat bescheidener. Het tarievenorgaan oordeelt dat de salarissen niet zo ver uit de pas lopen als de artsen suggereren en stelt onder andere voor dat huisartsen voortaan per jaar 89547 euro, apothekers 89620 euro en verloskundigen 53279 euro exclusief inconveniëntietoeslag gaan verdienen. Medisch specialisten, orthodontisten en kaakchirurgen horen tot de grootverdieners, met respectievelijk 135701, 138018 en 138018 euro per jaar.

Het CTG-voorstel valt alvast slecht bij de Orde van Medisch Specialisten, die het eindbedrag ,,onbespreekbaar'' vindt. De specialisten liggen al langer overhoop met de minister over hun nieuwe inkomen. Om de druk op de minister te vergroten hebben zij onlangs nog besloten de gegevens van een belangrijk onderzoek achter te houden totdat zij duidelijkheid hebben gekregen. Minister Borst heeft echter voor de verkiezingen geen beslissing durven nemen.

Dat extra geld moet immers wel ergens vandaan komen. In het tijdschrift Medisch Contact rekenden ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid onlangs nog voor dat iedere Nederlander straks 60 euro meer aan de gezondheidszorg moet betalen als deze inkomenswensen gehonoreerd worden. Nu staat een goede gezondheidszorg hoog op het prioriteitenlijstje van veel Nederlanders en wil men daar best iets meer voor betalen. Maar het is de vraag of de Nederlanders dat geld willen besteden aan een salarisverhoging van de vrije- beroepsbeoefenaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden