Artsen van Sylvia Millecam voor medisch tuchtcollege

Drie artsen verschijnen vandaag voor het Medisch Tuchtcollege in Amsterdam om zich te verantwoorden voor hun rol bij de behandeling van actrice Sylvia  Millecam.

'Kind, je hebt kanker en je zal eraan sterven.' Misschien had ik dát wel tegen haar moeten zeggen, constateerde een van de vele behandelaars die Millecam bezocht in de twee jaar dat ze met een almaar groeiende tumor rondliep. Maar dat was achteraf: de actrice stierf op 20 augustus 2001 aan de gevolgen van borstkanker.

Of het effect had gehad als deze plastisch chirurg zo direct was geweest, is en blijft de vraag. Millecam was er van overtuigd dat ze een bacteriële infectie had. De angst om de werkelijkheid onder ogen te zien, viel ook Erik Dankmeijer op, een zowel regulier als alternatief werkende internist die Millecam in 2000 bezocht. Hij wilde daarom niet te confronterend zijn.

“Als een patiënt het woord kanker niet wil horen en je probeert zo'n patiënt toch binnen de boot te houden, dan ga je daar versluierend mee om. Je gaat dan termen gebruiken als ernstige ziekte, levensbedreigend, et cetera“, zei hij tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die de zeker 28 zorgverleners die bemoeienis hadden met Millecam onder de loep legde.

Jef Koonen en René Broekhuyse, allebei alternatief werkende artsen, gingen daarin nog verder. Zij zouden, volgens getuigen die de IGZ sprak, Millecam hebben bevestigd in het idee dat zij aan een bacteriële infectie leed en haar overeenkomstig hebben behandeld.

Natuurlijk, oordeelde de Inspectie in 2004 in een uitgebreid rapport, dienen artsen rekening te houden met de specifieke kenmerken van de individuele patiënt. Maar er zijn grenzen.

“Los van de keuze van de patiënt heeft de zorgverlener ook een eigenstandige verantwoordelijkheid, namelijk voor het leveren van adequate zorg. Ondervindt een patiënt schade als gevolg van de geleverde zorg (of nalatigheden daarin) dan is de zorgverlener daarop aansprakelijk.“

Dankmeijer, Koonen en Broekhuyse moeten zich daarom vandaag voor het Tuchtcollege in Amsterdam verantwoorden. De drie wordt verweten dat ze hun informatieplicht niet zijn nagekomen en dat ze officiële richtlijnen die gelden voor behandeling en diagnose van borstkanker niet hebben gevolgd. Broekhuyse wordt daarbij nog beschuldigd van het verstrekken van ongeregistreerde medicijnen speciaal bedoeld voor infectiebestrijding.

Deze arts moet vandaag bovendien nog verschijnen in een andere zaak, waarin hem wordt verweten een geval van darmkanker te hebben gemist doordat hij een patiënt op alternatieve wijze heeft onderzocht.

Nieuw is de gang naar de tuchtraad voor deze medicus uit Haarzuilens niet. In 1995 werd hij al eens voor enkele maanden geschorst. Door een eenzijdige concentratie op alternatieve manieren van diagnosticeren en behandelen was hij ernstig tekort geschoten jegens patiënten, aldus het tuchtcollege destijds. In 1997 kwam hij met de inspectie een protocol overeen, waarin stond onder welke voorwaarden hij zijn praktijk werd mocht hervatten.

Voor de inspectie was de zaak- Millecam in 2004 al aanleiding te concluderen dat de arts zijn handelen niet wezenlijk heeft veranderd en zich nog steeds 'bezondigt' aan het 'eenzijdig toepassen van ongefundeerde methoden'. Over acht weken moet duidelijk worden of het tuchtcollege daar ook zo over denkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden