Artsen: toename klachten door straling

(Foto Jörgen Caris, Trouw) Beeld
(Foto Jörgen Caris, Trouw)

De politiek en de gezondheidszorg moeten maatregelen nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verminderen. Die oproep doen vijftig Nederlandse artsen. Zij ondertekenden een appel van het Nationaal Platform Stralingsrisico's.

Het platform, dat het publiek bewust wil maken van de vermeende gezondheidsrisico's van mobiele telefoons en andere apparaten, maakte dit zondag bekend.

Volgens de ondertekenaars is sprake van een algemene toename van chronische aandoeningen, zoals chronische hoofdpijn, moeheid en slaapstoornissen. Zij brengen dat in verband met „de explosieve toename van stralingsbelasting in de leefomgeving”, onder meer via mobiele telefoons, zendinstallaties en elektrische huishoudelijke apparatuur.

Het appel wordt volgende week gepresenteerd in Den Haag.

De Gezondheidsraad stelde recent in een rapport dat niet de daadwerkelijke straling van mobiele telefoons en andere apparatuur, maar de veronderstelling eraan te worden blootgesteld leidt tot gezondheidsklachten. De Gezondheidsraad adviseert parlement en regering over wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden