Artsen Sylvia Millecam uit hun ambt gezet of geschorst

Drie artsen die betrokken waren bij de behandeling van de in augustus 2001 overleden actrice Sylvia Millecam, zijn gisteren door het Medisch Tuchtcollege in Amsterdam zwaar gestraft.

Huisarts René Broekhuyze is definitief uit zijn ambt gezet, internist Erik Dankmeijer werd voor zes maanden geschorst, terwijl huisarts Jos Koonen een jaar lang zijn vak niet meer mag uitoefenen.

Volgens de tuchtraad hebben de drie, zowel regulier als alternatief werkende, artsen de aan borstkanker lijdende Millecam slecht behandeld en haar de noodzakelijke informatie onthouden.

De actrice had een redelijke kans op genezing gehad als ze op reguliere wijze was behandeld (operatie gevolgd door bestraling), zo zei Solco Holtrop, voorzitter van de raad. Dat zij daar weerstand tegen voelde, ontsloeg de artsen niet van de plicht haar duidelijk te maken dat een dergelijke behandeling ’haar enige kans op genezing’ was. „Zij hadden haar niet in de waan moeten laten dat zij alleen met hún behandeling zou kunnen herstellen of haar toestand zou kunnen verbeteren.”

De Inspectie voor de Volksgezondheid had tijdens de behandeling van de zaak, twee maanden geleden, gevraagd om ’doorhaling’ van alle drie de artsen. Desondanks toonde een woordvoerder zich tevreden over de uitspraak. „Duidelijk is nu dat ook alternatieve artsen zich moeten houden aan de regels die gelden voor alle artsen”.

Dat uiteindelijk alleen Broekhuyze de zwaarst mogelijke straf opgelegd heeft gekregen, komt omdat hij al eerder door de tuchtraad is bestraft. Diens advocaat M. Verviers toonde zich teleurgesteld over het vonnis. Volgens hem heeft zijn cliënt geen eerlijke kans gehad. Over een eventueel beroep wilde hij nog geen uitspraak doen. Volgens Verviers heeft de raad veel te weinig aandacht besteed aan de argumenten van Broekhuyse, die op de zitting zei Millecam wel degelijk naar het reguliere circuit te hebben verwezen.

Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de uitspraak van de tuchtraad een ’duidelijk signaal’ en ’een moedige stap'. Maar genoeg is het niet, aldus Hubben, die veel onderzoek heeft verricht op het gebied van tuchtrechtspraak. „Dit is een incidentele correctie. Maar het wordt tijd voor een structurele oplossing”. Volgens hem geeft de wetgever alternatieve genezers veel te veel ruimte „onder het motto: de patiënt weet wel wat hij kiest”. „Wellicht dat deze uitspraak ook Den Haag in beweging brengt om de wet te verscherpen”, aldus Hubben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden